- Kwi 14, 2007
- 66
- 0
- 0
Tort był pieczony dla syna znajomej- własciwie były 3 torty, 2 dla znajomej i jeden dla mojego dziecka
Biszkopt duży- z przepisu Dorataxx
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1/2 op.proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt mały
5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
1 bydyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Odzielić białka od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy.Żółtka dodać do piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Mąkę, proszek, budyń przesiać.Dodać do masy i delikatnie wymieszać.Blachę lub tortownicę piekłam posmarować tłuszczem i posypać byłka tartą.Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Masa- zmodyfikowana masa z przepisu Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14479- (dziękuję za tę masę, bardzo ją lubię)
1 l śmietany Łaciatej 30%
6-7 łyżek cukru pudru ( ja daję 5)
1 cukier waniliowy
25 dag serka mascarpone
4-5 śmietan-fixów
Ja robię bez galaretek, ew.daję owoce.Tu nie było.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i, jeżeli tort ma czekać długo na konsumpcję, to ze śmietan-fixem.Gdy masa jest już sztywna dodać mascarpone i mieszać dalej( ok 3 min).
Dekoracja-dziękuję Dorotaxx za cenne rady
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l mleka
2 kostki margaryny
0,5 szkl cukru
barwniki
polewa czekoladowa
Ugotować bydyń z mąk , cukru i mleka. Wystudzić.Utrzeć 2 kostki margaryny i dodawać budyń cały czas ucierając.
wyk.:
1.Biszkopty po wysudzeniu przecięłam na 3 części, naponczowałam wodą z cytryną, przełożyłam masą i zostawiłam na noc w lodówce.
2. Rano zrobiłam masę budyniową.Odkładałam po kilka łyżek masy do miseczek i barwiłam. Kontury postaci są zrobione z polewy czekoladowej.Przy użyciu rękawa cukierniczego i końcówki z mała gwiazdką dekorowałam Boba.
Po 6 godzinach dekorowanie 3 tortów wychodzi takie coś( przepraszam za jakość, zdjęcia z telefonu)-
A mój syn miał taki sam jak ten mały
Biszkopt duży- z przepisu Dorataxx
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1/2 op.proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt mały
5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
1 bydyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Odzielić białka od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy.Żółtka dodać do piany i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Mąkę, proszek, budyń przesiać.Dodać do masy i delikatnie wymieszać.Blachę lub tortownicę piekłam posmarować tłuszczem i posypać byłka tartą.Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Masa- zmodyfikowana masa z przepisu Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14479- (dziękuję za tę masę, bardzo ją lubię)
1 l śmietany Łaciatej 30%
6-7 łyżek cukru pudru ( ja daję 5)
1 cukier waniliowy
25 dag serka mascarpone
4-5 śmietan-fixów
Ja robię bez galaretek, ew.daję owoce.Tu nie było.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i, jeżeli tort ma czekać długo na konsumpcję, to ze śmietan-fixem.Gdy masa jest już sztywna dodać mascarpone i mieszać dalej( ok 3 min).
Dekoracja-dziękuję Dorotaxx za cenne rady

4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l mleka
2 kostki margaryny
0,5 szkl cukru
barwniki
polewa czekoladowa
Ugotować bydyń z mąk , cukru i mleka. Wystudzić.Utrzeć 2 kostki margaryny i dodawać budyń cały czas ucierając.
wyk.:
1.Biszkopty po wysudzeniu przecięłam na 3 części, naponczowałam wodą z cytryną, przełożyłam masą i zostawiłam na noc w lodówce.
2. Rano zrobiłam masę budyniową.Odkładałam po kilka łyżek masy do miseczek i barwiłam. Kontury postaci są zrobione z polewy czekoladowej.Przy użyciu rękawa cukierniczego i końcówki z mała gwiazdką dekorowałam Boba.
Po 6 godzinach dekorowanie 3 tortów wychodzi takie coś( przepraszam za jakość, zdjęcia z telefonu)-


A mój syn miał taki sam jak ten mały