Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort brzoskwiniowy z kremem kokosowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="macius565" data-source="post: 903776" data-attributes="member: 9768"><p>Przepis został zapożyczony z dawno wydanej gazety Claudii.</p><p>Torcik robiłam kilka razy i jest super, delikatny i świeży. POLECAM.</p><p> </p><p></p><p>Składniki na biszkopt:</p><p></p><p></p><p>8 jajek</p><p>1.5 szkl. mąki (mieszamy pół na pół, czyli mąka tortowa i mąka ziemniaczana)</p><p>1,5 szkl.cukru</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki wiórków kokosowych</p><p></p><p>Przełożenie i dekoracje:</p><p></p><p>kilogram świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń</p><p>3/4 jogurtu brzoskwiniowego (według uznania)</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>2 cukry waniliowe</p><p>8 łyżek likieru kokosowego</p><p>7 łyżek żelatyny </p><p>2 łyżki mleka</p><p>300 ml śmietany kremówki 36%</p><p>100 ml soku brzoskwiniowego</p><p>200 ml śmietany kremówki 36%</p><p>op. usztywniacza do śmietany</p><p></p><p>BISZKOPT:</p><p>Białka ubijamy na sztywno (pod koniec dodajemy cukier) na puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa sie połączy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki z masą. Pieczemy 30-35 min 180 st C. Tortownica 26 cm.</p><p></p><p>Przełożenie i krem:</p><p>Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, 4 łyżkami likieru. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Jogurt mieszamy z śmietaną na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w cząstki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, to odlewamy sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkoptów.</p><p>Biszkopt przekrawamy na 3 części .Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z 4 łyżkami likieru. Na dolny biszkopt nałożyć 5 łyżek kremu i kładziemy brzoskwinie pocięte w cząstki (można parę kawałeczków zostawić do ozdoby tortu). Na brzoskwinie kładziemy 5 łyżek kremu tak, aby dobrze zakrył owoce. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy blat, kładziemy pozostały krem, przykrywamy trzecim blatem, dociskamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy według uznania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="macius565, post: 903776, member: 9768"] Przepis został zapożyczony z dawno wydanej gazety Claudii. Torcik robiłam kilka razy i jest super, delikatny i świeży. POLECAM. Składniki na biszkopt: 8 jajek 1.5 szkl. mąki (mieszamy pół na pół, czyli mąka tortowa i mąka ziemniaczana) 1,5 szkl.cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych Przełożenie i dekoracje: kilogram świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń 3/4 jogurtu brzoskwiniowego (według uznania) 2 łyżki cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 łyżek likieru kokosowego 7 łyżek żelatyny 2 łyżki mleka 300 ml śmietany kremówki 36% 100 ml soku brzoskwiniowego 200 ml śmietany kremówki 36% op. usztywniacza do śmietany BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno (pod koniec dodajemy cukier) na puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa sie połączy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki z masą. Pieczemy 30-35 min 180 st C. Tortownica 26 cm. Przełożenie i krem: Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym, 4 łyżkami likieru. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Jogurt mieszamy z śmietaną na jednolitą masę. Brzoskwinie umyć, zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w cząstki. Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, to odlewamy sok, który wykorzystamy do nasączenia biszkoptów. Biszkopt przekrawamy na 3 części .Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z 4 łyżkami likieru. Na dolny biszkopt nałożyć 5 łyżek kremu i kładziemy brzoskwinie pocięte w cząstki (można parę kawałeczków zostawić do ozdoby tortu). Na brzoskwinie kładziemy 5 łyżek kremu tak, aby dobrze zakrył owoce. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy blat, kładziemy pozostały krem, przykrywamy trzecim blatem, dociskamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem. Smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy według uznania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort brzoskwiniowy z kremem kokosowym
Top
Bottom