Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort chałwowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bethan" data-source="post: 372363" data-attributes="member: 1727"><p>Obiecany przepis na tort chałwowy, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić - zniknęło zaraz po podaniu na stół.</p><p></p><p>- 1 szkl. wody</p><p>- 2 szkl. mleka w proszku (tłuste, nie granulowane)</p><p>- 30 dag chałwy</p><p>- 0.5 kg masła (ja daję znacznie mniej, ok. pół kostki z 250g)</p><p></p><p>Biszkopt (ja robiłam z gotowych krążków) i dżem do posmarowania, najlepiej porzeczkowy lub borówki, żurawina.</p><p></p><p>Mieszamy mleko z wodą, dodajemy masło i podgrzewamy, wrzucamy pokruszoną chałwę i trzymamy na małym ogniu mieszając, aż masa nieco zgęstnieje (będzie dość rzadka, jak budyń, ale tym się nie przejmować). Studzimy.</p><p>Teraz przekładamy biszkopt. Ja robię z 2 krążków, ale można też z 3. Krążki smarujemy dżemem, wylewamy masę, znów biszkopt. Polewam czekoladą (rozpuszczona czekolada gorzka ze śmietaną 30 lub 36% i podgrzana).</p><p>To ciasto trzeba robić w formie lub z obręczą. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 3 godzinach masa już jest na tyle stężała, że można podawać ciasto. </p><p>Jest naprawdę przepyszne!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bethan, post: 372363, member: 1727"] Obiecany przepis na tort chałwowy, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić - zniknęło zaraz po podaniu na stół. - 1 szkl. wody - 2 szkl. mleka w proszku (tłuste, nie granulowane) - 30 dag chałwy - 0.5 kg masła (ja daję znacznie mniej, ok. pół kostki z 250g) Biszkopt (ja robiłam z gotowych krążków) i dżem do posmarowania, najlepiej porzeczkowy lub borówki, żurawina. Mieszamy mleko z wodą, dodajemy masło i podgrzewamy, wrzucamy pokruszoną chałwę i trzymamy na małym ogniu mieszając, aż masa nieco zgęstnieje (będzie dość rzadka, jak budyń, ale tym się nie przejmować). Studzimy. Teraz przekładamy biszkopt. Ja robię z 2 krążków, ale można też z 3. Krążki smarujemy dżemem, wylewamy masę, znów biszkopt. Polewam czekoladą (rozpuszczona czekolada gorzka ze śmietaną 30 lub 36% i podgrzana). To ciasto trzeba robić w formie lub z obręczą. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 3 godzinach masa już jest na tyle stężała, że można podawać ciasto. Jest naprawdę przepyszne! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort chałwowy
Bottom