- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Tort Coca Cola
Przepis Lisy Yockelson z książki "Chocolate Chocolate"
znaleziony w Washington Post
i podany na Izbushce przez LeoGirlQT:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=19&page=29
filiżanka = 240 -250 ml
Składniki:
Ciasto:
1/2 filiżanki maślanki
1 łyżeczka sody
240 g masła, pokrojonego w kostkę
1 filiżanka Coca- Coli
1/4 filiżanki kakao
2 filiżanki zwykłej białej mąki
2 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Posmarować masłem formę do pieczenia o wymiarach 13x9x2 cale
W szklanej lub plastikowej misce wymieszać trzepaczką maślankę z sodą. Odstawić na kilka minut - do czasu, aż mieszanina trochę urośnie.
W rondelku wymieszać masło z Coca -Colą i kakao. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Do miski stacjonarnego miksera przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodać gorącą mieszaninę maślaną i mieszać około 2 - 3 minuty na wolnych obrotach. Potem dodać jajka, esencję waniliową i mieszaninę maślanki z sodą. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). Gotowy tort powinien nieznacznie odstawać od ścianek formy. Studzić w formie około 5 - 10 minut. Na gorące ciasto wylać polewę. Początkowo będzie ona nieznacznie wsiąkać w ciasto, ale potem zastygnie.
Polewa:
3 3/4 filiżanki +2 łyżki cukru - pudru
szczypta soli
117 g masła ( roztopionego i ostudzonego do temperatury pokojowej)
50 g ciemnej czekolady ( roztopionej i ostudzonej do temperatury pokojowej)
1+ 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
6 łyżek Coca- Coli (w temperaturze pokojowej)
W dużej misce zmieszać cukier z solą. W małej misce wymieszać masło z czekoladą do jednorodnej konsystencji, a następnie dodać esencję waniliową. Przelać masę do dużej miski z cukrem, dodać Coca- Colę i ubijać mikserem przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednorodna. Zebrać resztki masy ze ścianek miski i mieszać jeszcze przez minutę.
Polewę zużyć w przeciągu 15 minut od przygotowania. W razie potrzeby przykryć miskę kawałkiem folii, aby nie dopuścić do powstania "skórki".
Przepis Lisy Yockelson z książki "Chocolate Chocolate"
znaleziony w Washington Post
i podany na Izbushce przez LeoGirlQT:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=19&page=29
filiżanka = 240 -250 ml
Składniki:
Ciasto:
1/2 filiżanki maślanki
1 łyżeczka sody
240 g masła, pokrojonego w kostkę
1 filiżanka Coca- Coli
1/4 filiżanki kakao
2 filiżanki zwykłej białej mąki
2 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Posmarować masłem formę do pieczenia o wymiarach 13x9x2 cale

W szklanej lub plastikowej misce wymieszać trzepaczką maślankę z sodą. Odstawić na kilka minut - do czasu, aż mieszanina trochę urośnie.
W rondelku wymieszać masło z Coca -Colą i kakao. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Do miski stacjonarnego miksera przesiać mąkę z cukrem i solą. Dodać gorącą mieszaninę maślaną i mieszać około 2 - 3 minuty na wolnych obrotach. Potem dodać jajka, esencję waniliową i mieszaninę maślanki z sodą. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). Gotowy tort powinien nieznacznie odstawać od ścianek formy. Studzić w formie około 5 - 10 minut. Na gorące ciasto wylać polewę. Początkowo będzie ona nieznacznie wsiąkać w ciasto, ale potem zastygnie.
Polewa:
3 3/4 filiżanki +2 łyżki cukru - pudru
szczypta soli
117 g masła ( roztopionego i ostudzonego do temperatury pokojowej)
50 g ciemnej czekolady ( roztopionej i ostudzonej do temperatury pokojowej)
1+ 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
6 łyżek Coca- Coli (w temperaturze pokojowej)
W dużej misce zmieszać cukier z solą. W małej misce wymieszać masło z czekoladą do jednorodnej konsystencji, a następnie dodać esencję waniliową. Przelać masę do dużej miski z cukrem, dodać Coca- Colę i ubijać mikserem przez 2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednorodna. Zebrać resztki masy ze ścianek miski i mieszać jeszcze przez minutę.
Polewę zużyć w przeciągu 15 minut od przygotowania. W razie potrzeby przykryć miskę kawałkiem folii, aby nie dopuścić do powstania "skórki".
Ostatnią edycję dokonał moderator: