Joanna @ 27 Jul 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1635414Prześliczny, Ivo! Bardzo mi się podobają takie nagie torty.Mnie też.![]()
kermidt @ 27 Jul 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1635410No i co Iva? Nagie jest piekne!
Jak Tatter tort zobaczylam.... ale nie chce! Przeczytalam na poczatku, ze pracochlonny... a ciagle nie lubie biszkoptu.dla mnie nie jest pracochłonny, wręcz przeciwnie
lemon curd kilka minut, potem tylko ubicie śmietany, a "biszkopt" robię od lat z przepisu Hichotki, szybki i zawsze wychodzi
kermidt @ 2 Aug 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1635603Ciekawa jestem tych potraw, ktore tu nei wychodza![]()
Mialam tylko jedna, spektakularna wpadke myslac, ze cukier puder to icing sugar i podmieniajac w serniku mialam cegielke. Ach, i sklad salatki jarzynowej wzbogacilam o ziemniaka, bo pasternak slodszy od pietruszki i marchewki wybieram slodkie, bez tego posmaku od naci, ktorego nie lubie. Ale poza tym nic mi nie przychodzi do glowy.U mojej siostry (mieszka w Lowbanks) nie chce sie zrobic mleko zsiadle![]()
A ja.za biszkoptem tez nie przepadam. A juz jak tesciowa zrobi biszkopt suchy z jablkami to na serio nikt tego w domu nie je. Do tortu piekę tez biszkopt niby, ale z maslem z przepisu J.Roux. maslo dodaje trochę wilgoci. No i torty nasączam i mi potrm smakująps.nie narzekam na tesciową, karpatkę robi najlepszą!![]()
A salatkę też.robię z ziemniakiem sztuk 2
Aż mi trudno uwierzyć, że to było tyle lat temu...Robię na jutro z borówkami amerykańskimi zamiast malin, bo maliny wyschły...![]()
Ze względu na upał dodam chyba nieco żelatyny do kremu, żeby nie popłynął.
EDIT:
Jak pomyślałam, tak zrobiłam - dwie płaskie łyżeczki żelatyny namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a potem rozpuściłam w gorącym lemon curdzie.
EDIT2:
Nieodmiennie zachwycający smakiem:
Pokaż załącznik 93205
Na wierzchu bita śmietana (30% + 36%) z odrobiną kremu cytrynowego dla smaku.
Borówki bardzo godnie zastąpiły maliny i świetnie pasowały do kremu.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.