- Mar 21, 2006
- 4,964
- 326
- 83
Szukałam wczoraj jakiegoś nowego pomysłu na tort. W lecie chce się czegoś lekkiego i orzeźwiającego - taki właśnie jest tort cytrynowy podany przez niezawodną dorotus76 z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.
Potrzebujemy trzy blaty biszkoptowe (ja korzystam z przepisu Hichotki na biszkopt pyszny i niezawodny).
Jak już mamy upieczony biszkopt, przystępujemy do wykonania kremu
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
otarta skórka z 3 cytryn
4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
370 g masła, miękkiego
W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy).
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.
Przełożyć masą (masy jest bardzo dużo i na pewno wystarczy na przełożenie i udekorowanie tortu.
Tyle przepis oryginalny, teraz moje uwagi:
- sok z cytryny najlepiej dodawać powoli i próbować - poprzestałam na połowie szklanki, dla mnie była to ilość zupełnie wystarczająca, obawiam się, że więcej spowodowałoby kwaśność ekstremalną, mimo, że ja kwaśne uwielbiam
- tort nasączyłam herbatą earl grey z cytryną, daje fajny posmak
- na wierzch, jak widać, dałam maziaje z polewy kakaowej (2 łyżki masła, trochę mleka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao - zagotować razem w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając)
- kremu jest bardzo dużo, wystarczyło na biszkopt o średnicy 26 cm i jeszcze zostało.
Torcik jest pyszny, lekki i orzeźwiający, w ogóle nie czuje się tej, jakby nie patrzeć, sporej ilości masła. Bardzo polecam
Potrzebujemy trzy blaty biszkoptowe (ja korzystam z przepisu Hichotki na biszkopt pyszny i niezawodny).
Jak już mamy upieczony biszkopt, przystępujemy do wykonania kremu
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
otarta skórka z 3 cytryn
4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
370 g masła, miękkiego
W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy).
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Gotowe blaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.
Przełożyć masą (masy jest bardzo dużo i na pewno wystarczy na przełożenie i udekorowanie tortu.
Tyle przepis oryginalny, teraz moje uwagi:
- sok z cytryny najlepiej dodawać powoli i próbować - poprzestałam na połowie szklanki, dla mnie była to ilość zupełnie wystarczająca, obawiam się, że więcej spowodowałoby kwaśność ekstremalną, mimo, że ja kwaśne uwielbiam
- tort nasączyłam herbatą earl grey z cytryną, daje fajny posmak
- na wierzch, jak widać, dałam maziaje z polewy kakaowej (2 łyżki masła, trochę mleka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao - zagotować razem w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając)
- kremu jest bardzo dużo, wystarczyło na biszkopt o średnicy 26 cm i jeszcze zostało.
Torcik jest pyszny, lekki i orzeźwiający, w ogóle nie czuje się tej, jakby nie patrzeć, sporej ilości masła. Bardzo polecam

