Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort czekoladowy z cremeux owocowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="druid" data-source="post: 1647245" data-attributes="member: 3909"><p>[ATTACH=full]97979[/ATTACH]</p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Od kuchni II&quot;</p><p>Składniki:</p><p>Ciasto migdałowe:</p><p>białka 130g</p><p>cukier 130g</p><p>jajka 235g</p><p>żółtka 95g</p><p>cukier 280g</p><p>sól 4g</p><p>mączka migdałowa 345g</p><p>olej 190g</p><p></p><p>Cremeux mango-marakuja:</p><p>puree z marakui 60g</p><p>puree z mango 240g</p><p>masło 110g</p><p>jajka 100g</p><p>żółtka 100g</p><p>cukier 90g</p><p>woda 30g</p><p>żelatyna 12g</p><p></p><p>Mus czekoladowy:</p><p>mleko 2% 100g</p><p>śmietana 30% 100g</p><p>cukier 20g</p><p>żółtka 40g</p><p>czekolada 62% 260g</p><p>śmietana (ubita) 350g</p><p></p><p>Polewa czekoladowa:</p><p>cukier 300g</p><p>woda 100g</p><p>syrop glukozowy 300g</p><p>śmietana 200g</p><p>czekolada deserowa 72% 300g</p><p>żelatyna 20g</p><p>woda 50g</p><p></p><p>1. Ciasto migdałowe</p><p>Białko ubij z pierwszą częścią cukru (130g). Jajka, żółtka i pozostałą część cukru (280g) połącz. Do masy dodaj mączkę migdałową i sól. Po połączeniu dodaj olej. Nakoniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Ciasto piecz w temp. 190 stopni przez ok. 30min.</p><p></p><p>2. Cremeux Mango-marakuja</p><p>Żelatynę namocz w wodzie. Puree z mango i marakui zagotuj. Jajka i żółtka połącz z cukrem, wymieszaj z zagotowanym puree z owoców i podgrzej do temp. 85st. Namoczoną żelatynę dodaj do masy. Całość wystudź do temp. 40st. i dodaj miękkie masło. Cremeux wylej do formy silikonowej i zamroź.</p><p></p><p>3.Mus czekoladowy</p><p>Mleko i śmietanę zagotuj. Cukier wymieszaj z żółtkami , dodaj do zagotowanego mleka ze śmietaną i podgrzej do temp. 85st., zalej czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu ganage wystudź do temp. 38st i dodaj ubitą śmietanę.</p><p></p><p>4. Polewa czekoladowa</p><p>Żelatynę namocz w wodzie (50g). Cukier, wodę syrop glukozowy i śmietanę zagotuj, dodaj namoczoną żęlatynę. Po rozpuszczeniu połącz z czekoladą. polewę zblenduj, wystudź do temperatury 38st. i oblej zamrożony tort.</p><p></p><p>Składanie:</p><p>Na spód z ciasta wyłóż zamrożony cremeux i wypełnij formę musem czekoladowym. Całóść zamrozić. wyjąć z formy i oblać polewą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="druid, post: 1647245, member: 3909"] [ATTACH=full]97979[/ATTACH] Przepis pochodzi z książki "Od kuchni II" Składniki: Ciasto migdałowe: białka 130g cukier 130g jajka 235g żółtka 95g cukier 280g sól 4g mączka migdałowa 345g olej 190g Cremeux mango-marakuja: puree z marakui 60g puree z mango 240g masło 110g jajka 100g żółtka 100g cukier 90g woda 30g żelatyna 12g Mus czekoladowy: mleko 2% 100g śmietana 30% 100g cukier 20g żółtka 40g czekolada 62% 260g śmietana (ubita) 350g Polewa czekoladowa: cukier 300g woda 100g syrop glukozowy 300g śmietana 200g czekolada deserowa 72% 300g żelatyna 20g woda 50g 1. Ciasto migdałowe Białko ubij z pierwszą częścią cukru (130g). Jajka, żółtka i pozostałą część cukru (280g) połącz. Do masy dodaj mączkę migdałową i sól. Po połączeniu dodaj olej. Nakoniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Ciasto piecz w temp. 190 stopni przez ok. 30min. 2. Cremeux Mango-marakuja Żelatynę namocz w wodzie. Puree z mango i marakui zagotuj. Jajka i żółtka połącz z cukrem, wymieszaj z zagotowanym puree z owoców i podgrzej do temp. 85st. Namoczoną żelatynę dodaj do masy. Całość wystudź do temp. 40st. i dodaj miękkie masło. Cremeux wylej do formy silikonowej i zamroź. 3.Mus czekoladowy Mleko i śmietanę zagotuj. Cukier wymieszaj z żółtkami , dodaj do zagotowanego mleka ze śmietaną i podgrzej do temp. 85st., zalej czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu ganage wystudź do temp. 38st i dodaj ubitą śmietanę. 4. Polewa czekoladowa Żelatynę namocz w wodzie (50g). Cukier, wodę syrop glukozowy i śmietanę zagotuj, dodaj namoczoną żęlatynę. Po rozpuszczeniu połącz z czekoladą. polewę zblenduj, wystudź do temperatury 38st. i oblej zamrożony tort. Składanie: Na spód z ciasta wyłóż zamrożony cremeux i wypełnij formę musem czekoladowym. Całóść zamrozić. wyjąć z formy i oblać polewą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort czekoladowy z cremeux owocowym
Top
Bottom