Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort czekoladowy z czekoladowym kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 13497" data-attributes="member: 128"><p>Mocny, aksamitny w smaku tort. Dla wielbicieli czekolady i... whisky. Niezbyt tani, ale wart swej ceny.</p><p></p><p>składniki</p><p>Ciasto:</p><p></p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>10 dag gorzkiej czekolady</p><p>25 dag masła</p><p>4 jajka</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)</p><p>3/4 szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>1 1/2 szklanki mąki pszennej</p><p>5 łyżek gorzkiego kakao</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Krem:</p><p></p><p>1/2 litra śmietany kremówki 36%</p><p>40 dag gorzkiej czekolady</p><p>2 śmietan-fixy</p><p></p><p>Do nasączenia i przybrania:</p><p></p><p>150 ml whisky</p><p>bita śmietana "śnieżka"</p><p>gorzkie kakao</p><p>1/2 tabliczki startej białej czekolady</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.</p><p>Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać.</p><p>Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem.</p><p>czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą.</p><p>Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany.</p><p>Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki.</p><p>Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy.</p><p>Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy.</p><p>Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki.</p><p>Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao. </p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>Przepis na ten tort pochodzi z wydania specjalnego "Tiny". Jest on trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny. Piekłam go w 22 cm tortownicy i wyszedł nieco za wysoki. Dlatego polecam większe blaszki.</p><p>W wersji dla dzieci whisky można zastąpić ponczem z herbaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 13497, member: 128"] Mocny, aksamitny w smaku tort. Dla wielbicieli czekolady i... whisky. Niezbyt tani, ale wart swej ceny. składniki Ciasto: 1/2 szklanki mleka 10 dag gorzkiej czekolady 25 dag masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek gorzkiego kakao szczypta soli Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 36% 40 dag gorzkiej czekolady 2 śmietan-fixy Do nasączenia i przybrania: 150 ml whisky bita śmietana "śnieżka" gorzkie kakao 1/2 tabliczki startej białej czekolady sposób przygotowania Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem. czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą. Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany. Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy. Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy. Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao. dodatkowe informacje Przepis na ten tort pochodzi z wydania specjalnego "Tiny". Jest on trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny. Piekłam go w 22 cm tortownicy i wyszedł nieco za wysoki. Dlatego polecam większe blaszki. W wersji dla dzieci whisky można zastąpić ponczem z herbaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort czekoladowy z czekoladowym kremem
Top
Bottom