- Lut 4, 2009
- 65
- 0
- 0
Luksusowy tort czekoladowy
(przepis Ewy Aszkiewicz z "Domowych wypieków"*
Składniki:
- łyżka masła
- wafle andruty
Krem:
- 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki przegotowanej,zimnej wody
- 1/2 szkl. mleka
- mała laska wanilii lub 1/2 dużej
- tabliczka dobrej gatunkowo ,twardej czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki odsączonych z zalewy cukrowej wiśni (dałam słoiczek kompotu)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w jednej łyżce wody
- łyżeczka cukru pudru
- śmietan-fix
Dekoracja:
- tabliczka startej czekolady
- wiśnie
- biszkopty Ladyfinger
1. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy andruty.
2. Przygotowujemy krem: żel;atynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.Gdy napęcznieje stawiamy na parze,by dokładnie się rozpuściła.Do mleka dodajemy wanilię i pokruszoną czekoladę-podgrzewamy.Gdy skłaniki się połączą,zestwiamy z ognia.
3. Całe jajka ubijamy ze szklanką cukru pudru na gęsty puch,dodajemy w czasie ubijania rozpuszczoną w mleku czekoladę (wanilię odrzucamy) oraz rozpuszczoną żelatynę ,a następnie cały czas ubijając- łyżkę śmietany.
4. Na spód tortownicy wykładamy wiśnie,na owoce kładziemy krem,wyrównujemy,wstawiamy do lodówki.
5. Przed podaniem tortu ubijamy resztę śmietany z łyżeczką cukru,kawą i zagęstnikiem.Dekorujemy nią tort i przybieramy według upodobań. Schładzamy.
Smacznego!
(przepis Ewy Aszkiewicz z "Domowych wypieków"*
Składniki:
- łyżka masła
- wafle andruty
Krem:
- 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki przegotowanej,zimnej wody
- 1/2 szkl. mleka
- mała laska wanilii lub 1/2 dużej
- tabliczka dobrej gatunkowo ,twardej czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki odsączonych z zalewy cukrowej wiśni (dałam słoiczek kompotu)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w jednej łyżce wody
- łyżeczka cukru pudru
- śmietan-fix
Dekoracja:
- tabliczka startej czekolady
- wiśnie
- biszkopty Ladyfinger
1. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy andruty.
2. Przygotowujemy krem: żel;atynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.Gdy napęcznieje stawiamy na parze,by dokładnie się rozpuściła.Do mleka dodajemy wanilię i pokruszoną czekoladę-podgrzewamy.Gdy skłaniki się połączą,zestwiamy z ognia.
3. Całe jajka ubijamy ze szklanką cukru pudru na gęsty puch,dodajemy w czasie ubijania rozpuszczoną w mleku czekoladę (wanilię odrzucamy) oraz rozpuszczoną żelatynę ,a następnie cały czas ubijając- łyżkę śmietany.
4. Na spód tortownicy wykładamy wiśnie,na owoce kładziemy krem,wyrównujemy,wstawiamy do lodówki.
5. Przed podaniem tortu ubijamy resztę śmietany z łyżeczką cukru,kawą i zagęstnikiem.Dekorujemy nią tort i przybieramy według upodobań. Schładzamy.
Smacznego!
