Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Czekotrusek :P
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="czeburaszka" data-source="post: 991954" data-attributes="member: 14745"><p>Hej </p><p></p><p>wrzucam przepis na tort inspirowany przepisem <a href="http://mojekucharzenie.blox.pl/2010/06/Tort-czekoladowy-z-truskawkami.html" target="_blank">http://mojekucharzenie.blox.pl/2010/06/Tor...ruskawkami.html</a></p><p>Zmodyfikowany nieco przeze mnie. </p><p></p><p></p><p>Składniki ( na tortownicę o średnicy 21 cm ) :</p><p></p><p>biszkopt :</p><p></p><p> 4 jajka w temperaturze pokojowej ( osobno białka i żółtka )</p><p> 200 g cukru pudru</p><p> 70 g mąki pszennej</p><p> 70 g mąki ziemniaczanej</p><p> 2 pełne łyżki kakao ( można więcej)</p><p> poł łyżeczki cynamonu</p><p></p><p>masa:</p><p></p><p> 2 serki bieluch</p><p> 2 serki waniliowe</p><p> 350 mi śmietany</p><p> pół szklanki cukru pudru</p><p> 1,5 opakowania śmietan-fixu</p><p></p><p></p><p>poncz :</p><p> herbata z cytryną</p><p> z dodatkiem amaretto ( łyżeczka)</p><p> zapach waniliowy </p><p></p><p>owoce :</p><p></p><p> * truskawk,i świeże, pokrojone w plasterki + kilka całych do dekoracji</p><p></p><p>boki :</p><p></p><p> * otręby granulowane o smaku truskawkowym </p><p></p><p> </p><p>Biszkopt</p><p>1) Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, potem zapiąć obręcz, tak aby papier wystwał. Boki wysmatrowac masłem i obtoczyć bułką tartą</p><p>2) Połączyć kakao, 2 rodzaje mąki, następnie przesiać do miski. Nie będą się robiły grudki</p><p>3) Utrzeć żółtka z połową cukru (min 5 minut, masa musi być puszysta)</p><p>4) W drugiej misce ubić białka z resztą cukru pudru, aż masa będzie lśniąca i gładka. Cukier puder należy dodawać powoli. Ubijać długo też minmalnie 5 min</p><p>5) Obie masy połączyć, delikatnie jakąś łopatką tak aby anjmniej ją zburzyć, potem delikatnie po 1/3 częsci przesiać do masy mąke. Delikatność wskazana. Tak żeby nie zniszczyć piankowatosci masy</p><p>6) Piec przez ok 35 min w piekarniku na 180 st. </p><p>6) Po wyjęciu i ostudzeniu, pokroić go na 3 części. (biszkopt jest dosc twardy, nie udało mi się go pokroić żyłką, robiłam to ostrym nożem.)</p><p></p><p></p><p></p><p>Mus:</p><p>1)Czekoladę połamać na kawałki (im drobniej tym lepiej ) i stopić w kąpieli wodnej. Uwaga niech topi się powoli, nie należy podręć temp. żeby było szybciej. Jesli czekaldzie będzie za gorąco to się ścina.</p><p>2) Czekoladę zdjąć z ognia. Następnie ciepłą, ale nie gorącą czekoladę łączyć z bieluchami.</p><p>3) Śmietanę ubić ze śmietan fiksem i cukrem (ja dodaję mniej niż w przepisie) na bardzo sztywno </p><p>3) W oddzielnej misce wyłożyć sobie dwa serki waniliowe, wymieszać zapachem waniliowym (kilka kropel) można dodać też trochę cukru wanilinowego jeśli ktoś lubi słodziej</p><p>4) Połowę masy śmietanowej połączyć z czekoladową, połowę z waniliową. Śmietanę wmieszać należy delikatnymi ruchami i nie przesadzać z mieszaniem</p><p></p><p></p><p>Tort</p><p>1)Na talerzu układamy pierwszy blat biszkoptowy (można to robić albo na talerzu albo na dnie tortownicy jeśli lubimy mieć potem idealnie równo wszystko.</p><p>2) Nasączyć biszkopt częścią ponczu. </p><p>3)Wyłożyć ok 2/3 lub 1/2 masy czekoladowej, następnie warstwę truskawek w plasterkach</p><p>4) Nakładamy drugi biszkopt, również go nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 do 2/3 masy waniliowej </p><p>5) układamy i nasączamy 3 biszkopt.</p><p>6) reszty obu mas mieszamy ze sobą i smarujemy nimi wierzch i górę tortu</p><p>7) boki obtaczamy otrębami granulowanymi ( ja lubię ich smak, ale mog być też ciasteczka czy crunchy)</p><p>8) Dekorujemy ja podobnie jak autorka bloga wybrałam maczane w czekoladzie truskawki. Wybrałam te duże i z ogonkami ładnymi</p><p>9 Wstawić na kilka godzin do lodówki</p><p></p><p>-> Dobrze jak trochę postoi, resztki następnego dnia są pycha</p><p>-> Jak przed etapem osypywania boków zapniemy go w obręcz tortownicy ( wersja dla miłośników symetrii) wtedy się ładnie powyrównuje. Po jakimś czasie spędzonym w lodówce delikatnie zdjąć obręcz i obsypać boki i udekorować.</p><p></p><p>SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="czeburaszka, post: 991954, member: 14745"] Hej wrzucam przepis na tort inspirowany przepisem [URL="http://mojekucharzenie.blox.pl/2010/06/Tort-czekoladowy-z-truskawkami.html"]http://mojekucharzenie.blox.pl/2010/06/Tor...ruskawkami.html[/URL] Zmodyfikowany nieco przeze mnie. Składniki ( na tortownicę o średnicy 21 cm ) : biszkopt : 4 jajka w temperaturze pokojowej ( osobno białka i żółtka ) 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki kakao ( można więcej) poł łyżeczki cynamonu masa: 2 serki bieluch 2 serki waniliowe 350 mi śmietany pół szklanki cukru pudru 1,5 opakowania śmietan-fixu poncz : herbata z cytryną z dodatkiem amaretto ( łyżeczka) zapach waniliowy owoce : * truskawk,i świeże, pokrojone w plasterki + kilka całych do dekoracji boki : * otręby granulowane o smaku truskawkowym Biszkopt 1) Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, potem zapiąć obręcz, tak aby papier wystwał. Boki wysmatrowac masłem i obtoczyć bułką tartą 2) Połączyć kakao, 2 rodzaje mąki, następnie przesiać do miski. Nie będą się robiły grudki 3) Utrzeć żółtka z połową cukru (min 5 minut, masa musi być puszysta) 4) W drugiej misce ubić białka z resztą cukru pudru, aż masa będzie lśniąca i gładka. Cukier puder należy dodawać powoli. Ubijać długo też minmalnie 5 min 5) Obie masy połączyć, delikatnie jakąś łopatką tak aby anjmniej ją zburzyć, potem delikatnie po 1/3 częsci przesiać do masy mąke. Delikatność wskazana. Tak żeby nie zniszczyć piankowatosci masy 6) Piec przez ok 35 min w piekarniku na 180 st. 6) Po wyjęciu i ostudzeniu, pokroić go na 3 części. (biszkopt jest dosc twardy, nie udało mi się go pokroić żyłką, robiłam to ostrym nożem.) Mus: 1)Czekoladę połamać na kawałki (im drobniej tym lepiej ) i stopić w kąpieli wodnej. Uwaga niech topi się powoli, nie należy podręć temp. żeby było szybciej. Jesli czekaldzie będzie za gorąco to się ścina. 2) Czekoladę zdjąć z ognia. Następnie ciepłą, ale nie gorącą czekoladę łączyć z bieluchami. 3) Śmietanę ubić ze śmietan fiksem i cukrem (ja dodaję mniej niż w przepisie) na bardzo sztywno 3) W oddzielnej misce wyłożyć sobie dwa serki waniliowe, wymieszać zapachem waniliowym (kilka kropel) można dodać też trochę cukru wanilinowego jeśli ktoś lubi słodziej 4) Połowę masy śmietanowej połączyć z czekoladową, połowę z waniliową. Śmietanę wmieszać należy delikatnymi ruchami i nie przesadzać z mieszaniem Tort 1)Na talerzu układamy pierwszy blat biszkoptowy (można to robić albo na talerzu albo na dnie tortownicy jeśli lubimy mieć potem idealnie równo wszystko. 2) Nasączyć biszkopt częścią ponczu. 3)Wyłożyć ok 2/3 lub 1/2 masy czekoladowej, następnie warstwę truskawek w plasterkach 4) Nakładamy drugi biszkopt, również go nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 do 2/3 masy waniliowej 5) układamy i nasączamy 3 biszkopt. 6) reszty obu mas mieszamy ze sobą i smarujemy nimi wierzch i górę tortu 7) boki obtaczamy otrębami granulowanymi ( ja lubię ich smak, ale mog być też ciasteczka czy crunchy) 8) Dekorujemy ja podobnie jak autorka bloga wybrałam maczane w czekoladzie truskawki. Wybrałam te duże i z ogonkami ładnymi 9 Wstawić na kilka godzin do lodówki -> Dobrze jak trochę postoi, resztki następnego dnia są pycha -> Jak przed etapem osypywania boków zapniemy go w obręcz tortownicy ( wersja dla miłośników symetrii) wtedy się ładnie powyrównuje. Po jakimś czasie spędzonym w lodówce delikatnie zdjąć obręcz i obsypać boki i udekorować. SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Czekotrusek :P
Top
Bottom