Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Esterhazy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kata-73" data-source="post: 838989" data-attributes="member: 4299"><p>Wykorzystałam masę do tortu orzechowego z przepisu BeatySz.</p><p>Zrobiłam orzechowy biszkopt z połowy porcji, nasączyłam go mocną, lekko osłodzoną herbatą i odrobiną koniaku, przełożyłam masą, na godzinę wylądował w lodówcę, a potem..... już go nie było.</p><p>Pożarliśmy go w całości - był pyszny, nie za słodki, masa pasowała idealnie.</p><p></p><p>Masę będę robić na pewno jeszcze nie raz. Pasuje do wszelkigo typu tortów (makowego, orzechowego), ale myślę, że będzie też świetnie nadawać się do kruchych babeczek z owocami.</p><p></p><p>Jest naprawdę pyszna...</p><p></p><p>Maraa</p><p>myślę, że warto byłoby bardziej szczegółowo opisać proces robienia masy i dać w przepisie wskazówki, które ułatwią pracę.</p><p>Niedługo ten przepis będzie miał kilkanaście stron postów i nie każdemu będzie się chciało przez nie przebrnąć.</p><p>Myślę, że jeśli nie będzie jasno napisane, że masa ma mieć piankową konstystencję i że nie należy jej gotować, aż zgęstnieje, to wiele osób popełni ten sam błąd, co ja, uważając, że duża ilość żółtek z cukrem dodana do stosunkowo niewielkiej ilości mleka i postawiona na ogniu ma w efekcie dać budyń.</p><p>Acha i potrzebny jest spory garnek, bo masa się napowietrza i bardzo rośnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kata-73, post: 838989, member: 4299"] Wykorzystałam masę do tortu orzechowego z przepisu BeatySz. Zrobiłam orzechowy biszkopt z połowy porcji, nasączyłam go mocną, lekko osłodzoną herbatą i odrobiną koniaku, przełożyłam masą, na godzinę wylądował w lodówcę, a potem..... już go nie było. Pożarliśmy go w całości - był pyszny, nie za słodki, masa pasowała idealnie. Masę będę robić na pewno jeszcze nie raz. Pasuje do wszelkigo typu tortów (makowego, orzechowego), ale myślę, że będzie też świetnie nadawać się do kruchych babeczek z owocami. Jest naprawdę pyszna... Maraa myślę, że warto byłoby bardziej szczegółowo opisać proces robienia masy i dać w przepisie wskazówki, które ułatwią pracę. Niedługo ten przepis będzie miał kilkanaście stron postów i nie każdemu będzie się chciało przez nie przebrnąć. Myślę, że jeśli nie będzie jasno napisane, że masa ma mieć piankową konstystencję i że nie należy jej gotować, aż zgęstnieje, to wiele osób popełni ten sam błąd, co ja, uważając, że duża ilość żółtek z cukrem dodana do stosunkowo niewielkiej ilości mleka i postawiona na ogniu ma w efekcie dać budyń. Acha i potrzebny jest spory garnek, bo masa się napowietrza i bardzo rośnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Esterhazy
Top
Bottom