Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Esterhazy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 851469" data-attributes="member: 17"><p>Spiesze donieść, że tym razem masa mi wyszła. Pół sukcesu to porządne ubicie żółtek z cukrem i mlekiem (ja najpierw z samymi żółtkami cukier ubijałam). Powstała piana, po zagotowaniu powiększyła objętość i podczas studzenia niewiele opadła. Pozostała o konsystencji sosu piankowego. Dodana do masła zamieniła go w pyszny krem (wersja z porządna ilością kawy - 4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody - polecam kawe rozpuszczalna w postaci sypkiej ; jednak bez kawy krem jest jak dla mnie zbyt waniliowo-maślany a takich nie lubię). Jest lekki, na pewno dużo lżejszy niż budyniowo-maślany (sama takich nie robię, bo nie lubie, ale zdarza się że ktoś gdzieś we mnie &quot;wmusi&quot; kawałek), ale jednak nie taki jak np. bita śmietana (która by zresztą do tych blatów chyba raczej nie pasowała). Tort jest pyszny, ale ponieważ ja lubię jeszcze lżejsze masy, planuje poeksperymentować z innymi. Zastanawiam się też nad zmniejszeniem ilości masy i dodaniem zamiast jednej - 2 warstw dżemu i poszukuję jak najmniej słodkiego (zawsze używam Łowicza, ale w tym torcie jest dla mnie chyba za słodki, a boję się że inny niż brzoskwiniowy czy morelowy nie będzie pasował).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 851469, member: 17"] Spiesze donieść, że tym razem masa mi wyszła. Pół sukcesu to porządne ubicie żółtek z cukrem i mlekiem (ja najpierw z samymi żółtkami cukier ubijałam). Powstała piana, po zagotowaniu powiększyła objętość i podczas studzenia niewiele opadła. Pozostała o konsystencji sosu piankowego. Dodana do masła zamieniła go w pyszny krem (wersja z porządna ilością kawy - 4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody - polecam kawe rozpuszczalna w postaci sypkiej ; jednak bez kawy krem jest jak dla mnie zbyt waniliowo-maślany a takich nie lubię). Jest lekki, na pewno dużo lżejszy niż budyniowo-maślany (sama takich nie robię, bo nie lubie, ale zdarza się że ktoś gdzieś we mnie "wmusi" kawałek), ale jednak nie taki jak np. bita śmietana (która by zresztą do tych blatów chyba raczej nie pasowała). Tort jest pyszny, ale ponieważ ja lubię jeszcze lżejsze masy, planuje poeksperymentować z innymi. Zastanawiam się też nad zmniejszeniem ilości masy i dodaniem zamiast jednej - 2 warstw dżemu i poszukuję jak najmniej słodkiego (zawsze używam Łowicza, ale w tym torcie jest dla mnie chyba za słodki, a boję się że inny niż brzoskwiniowy czy morelowy nie będzie pasował). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Esterhazy
Top
Bottom