Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort figowy Magdy Gessler
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 33866" data-attributes="member: 128"><p>Przepis ten znalazłam w ostatniej VIVIE i myślę, że wart jest wypróbowania.</p><p></p><p><strong>Kruchy spód:</strong></p><p></p><p>150 g mąki</p><p>100 g masła</p><p>50 g cukru pudru</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>szczypta soli</p><p>dżem morelowy</p><p></p><p>Z podanych składnikow zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę (25 cm) i piec 15 minut w temperaturze 200 st. Na upieczone ciasto wyłozyć warstwę dżemu morelowego.</p><p></p><p><strong>Blat capuccino</strong></p><p></p><p>5 jaj</p><p>150 g cukru</p><p>100 g kakao</p><p></p><p>Całe jaja ubić z cukrem, dodając kakao. Masę podzielić na 2 części i upiec dwa cienkie biszkopty (ok. 30 minut w 180 st.). Ostudzić.</p><p></p><p><strong>Krem waniliowy</strong></p><p></p><p>10 żółtek</p><p>100 g cukru pudru</p><p>1 szkl. mleka</p><p>skórka z cytryny</p><p>1 cukier waniliowy</p><p></p><p>Żółtka ubić należy z cukrem. W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. Rondelek ustawić na garnku z gotującą się wodą, wlać do niego ubite żółtka i ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Dodać cukier waniliowy, ostudzić.</p><p></p><p><strong>Krem z suszonych fig</strong></p><p></p><p>500 g suszonych fig</p><p>1/2 szklanki rumu bacardi rozcieńczonego niewielką ilością wody.</p><p></p><p>Dodatkowo do nasączenia i ozdoby: sok pomarańczowy, rum, płatki migdałowe, 5 świeżych fig.</p><p></p><p>Figi namoczyć w rumie. Napęczniałe zmielić i wymieszać z kremem waniliowym.</p><p>Na kruchym spodzie z dżemem morelowym położyć blat capuccino, skropionym sokiem z pomarańczy i rumem, pokryć warstwą kremu, przykryć drugim blatem capuccino. Cały tort posmarować warstwą kremu i posypać uprażonymi na złoto płatkami migdalowymi.</p><p>Wierzch pokryć cienkimi plasterkami świeżych fig.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 33866, member: 128"] Przepis ten znalazłam w ostatniej VIVIE i myślę, że wart jest wypróbowania. [B]Kruchy spód:[/B] 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szczypta soli dżem morelowy Z podanych składnikow zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę (25 cm) i piec 15 minut w temperaturze 200 st. Na upieczone ciasto wyłozyć warstwę dżemu morelowego. [B]Blat capuccino[/B] 5 jaj 150 g cukru 100 g kakao Całe jaja ubić z cukrem, dodając kakao. Masę podzielić na 2 części i upiec dwa cienkie biszkopty (ok. 30 minut w 180 st.). Ostudzić. [B]Krem waniliowy[/B] 10 żółtek 100 g cukru pudru 1 szkl. mleka skórka z cytryny 1 cukier waniliowy Żółtka ubić należy z cukrem. W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. Rondelek ustawić na garnku z gotującą się wodą, wlać do niego ubite żółtka i ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Dodać cukier waniliowy, ostudzić. [B]Krem z suszonych fig[/B] 500 g suszonych fig 1/2 szklanki rumu bacardi rozcieńczonego niewielką ilością wody. Dodatkowo do nasączenia i ozdoby: sok pomarańczowy, rum, płatki migdałowe, 5 świeżych fig. Figi namoczyć w rumie. Napęczniałe zmielić i wymieszać z kremem waniliowym. Na kruchym spodzie z dżemem morelowym położyć blat capuccino, skropionym sokiem z pomarańczy i rumem, pokryć warstwą kremu, przykryć drugim blatem capuccino. Cały tort posmarować warstwą kremu i posypać uprażonymi na złoto płatkami migdalowymi. Wierzch pokryć cienkimi plasterkami świeżych fig. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort figowy Magdy Gessler
Top
Bottom