Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort JAJO (ajerkoniakowy)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 99027" data-attributes="member: 131"><p>Raczej dla dorosłych</p><p></p><p>BISZKOPT</p><p>250 g mąki</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>6 jajek</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>5 łyżek bardzo gorącej wody.</p><p>Z podanych składników przygotować ciasto, ubijając mikserem całe jaja z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać i wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30x40 cm.</p><p>Piec 30 minut w temp. 180 st.C. </p><p></p><p>Wyciąć z papieru (o wymiarze blaszki) formę dużego jaja. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki. Na każdym z placków układać formę i wycinać ostrym nożem kształt jaja.</p><p></p><p>KREM</p><p>szklanka likieru jajecznego</p><p>4 żółtka</p><p>50 dkg cukru</p><p>1/2 szklanki gorącego mleka</p><p>2 łyżeczki żelatyny</p><p>300 g masła</p><p>Bita śmietana do dekoracji </p><p></p><p>Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, liker jajeczny i stale mieszając - skrawki biszkopta . Pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnego kremu wmiksować 300g miękkiego masła. </p><p>Przełożyć biszkoptowe placki kremem, a także posmarować wierzch i boki. Udekorować bitą śmietaną we wzory typowe dla pisanek.</p><p>MOJA RADA : Przygotowując tort w wersji dla bardzo dorosłych wykonać galaretkę z 1 szklanki likieru jajecznego i 4 łyżeczek żelatyny(rozpuszczonych na ogniu w małej ilości wody). Powstałą galaretkę wystudzić. Na wierzchu jaja, dookoła, wykonać końcówką szprycy szczelny rant z bitej śmietany i wylać gęstniejącą galaretkę, ostrożnie, aby nie przerwać rantu. Wstawić tort do lodówki. Po zastygnięciu wierzch można jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 99027, member: 131"] Raczej dla dorosłych BISZKOPT 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek bardzo gorącej wody. Z podanych składników przygotować ciasto, ubijając mikserem całe jaja z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać i wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30x40 cm. Piec 30 minut w temp. 180 st.C. Wyciąć z papieru (o wymiarze blaszki) formę dużego jaja. Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki. Na każdym z placków układać formę i wycinać ostrym nożem kształt jaja. KREM szklanka likieru jajecznego 4 żółtka 50 dkg cukru 1/2 szklanki gorącego mleka 2 łyżeczki żelatyny 300 g masła Bita śmietana do dekoracji Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku, liker jajeczny i stale mieszając - skrawki biszkopta . Pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnego kremu wmiksować 300g miękkiego masła. Przełożyć biszkoptowe placki kremem, a także posmarować wierzch i boki. Udekorować bitą śmietaną we wzory typowe dla pisanek. MOJA RADA : Przygotowując tort w wersji dla bardzo dorosłych wykonać galaretkę z 1 szklanki likieru jajecznego i 4 łyżeczek żelatyny(rozpuszczonych na ogniu w małej ilości wody). Powstałą galaretkę wystudzić. Na wierzchu jaja, dookoła, wykonać końcówką szprycy szczelny rant z bitej śmietany i wylać gęstniejącą galaretkę, ostrożnie, aby nie przerwać rantu. Wstawić tort do lodówki. Po zastygnięciu wierzch można jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort JAJO (ajerkoniakowy)
Top
Bottom