Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort kawalerski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="markoto" data-source="post: 388169" data-attributes="member: 643"><p>Masa budyniowa: </p><p>0.5 l mleka zagotować z 2 cukrami waniliowymi, 1.5 szkl cukru i 6-7 żółtek utrzeć. Po utarciu dodać 1 łyżkę mąki wrocławskiej i jedna ziemniaczanej, rozetrzeć z żółtkami. PO utarciu dodać wrzące mleko do konsystencji śmietany. Do reszty mleka dodać mieszaninę stale mieszając, do zgęstnienia. Następnie ostudzić w wodzie. 0.5 kg masła o temp. pokojowej utrzeć na pianę, budyń dodawać małymi porcjami i ucierać. </p><p></p><p>W tortownicy układać warstwę biszkoptów ( San z Jarosławia, takie podłużne mięciutkie) , skropić mlekiem z alkoholem i na to masę i owoce ( latem najlepsze z malinami, wiśniami, truskawkami, zima z brzoskwiniami i ananasem w puszcze i truskawkami mrożonymi) i tak kilka warstw. Ostatnia warstwa to masa, udekorować owocami i żaląc galaretką 2 paczki na 3/4 wody z przepisu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="markoto, post: 388169, member: 643"] Masa budyniowa: 0.5 l mleka zagotować z 2 cukrami waniliowymi, 1.5 szkl cukru i 6-7 żółtek utrzeć. Po utarciu dodać 1 łyżkę mąki wrocławskiej i jedna ziemniaczanej, rozetrzeć z żółtkami. PO utarciu dodać wrzące mleko do konsystencji śmietany. Do reszty mleka dodać mieszaninę stale mieszając, do zgęstnienia. Następnie ostudzić w wodzie. 0.5 kg masła o temp. pokojowej utrzeć na pianę, budyń dodawać małymi porcjami i ucierać. W tortownicy układać warstwę biszkoptów ( San z Jarosławia, takie podłużne mięciutkie) , skropić mlekiem z alkoholem i na to masę i owoce ( latem najlepsze z malinami, wiśniami, truskawkami, zima z brzoskwiniami i ananasem w puszcze i truskawkami mrożonymi) i tak kilka warstw. Ostatnia warstwa to masa, udekorować owocami i żaląc galaretką 2 paczki na 3/4 wody z przepisu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort kawalerski
Top
Bottom