
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 kieliszek rumu
sok z 1 cytryny
Masa:
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 kostka masła
kwaśny dżem (świetny jest z aronii niskosłodzony z Łowicza)
sposób przygotowania
Biszkopt: z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, dodać wodę, żółtka i stopniowo wymieszane z proszkiem obie mąki. Piec w 180 stopni przez około 40 min do zrumienienia.
Masa: wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i zostawić na noc w lodówce, na drugi dzień utrzeć z masłem.
Poncz: wszystkie składniki wymieszać.
Biszkopt przeciąć na 3 plastry, każdy nasączyć ponczem, pierwszy posmarować dżemem, drugi plaster posmarować masą. Wierz tortu posmarować masa i udekorować.
dodatkowe informacje
Masa nie nadaje się za dobrze do dekoracji, ponieważ nie jest gładka przez wiórki. Tort jest najlepszy po 2 dniach.