Tort kokosowo malinowy

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z Kwestii Smaku.

20160101_153926.jpg 20160102_124601.jpg

SKŁADNIKI

BISZKOPT
6 jajek, w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu (lub niebieskiego lub pominąć w klasycznej wersji biszkoptu)
1 szklanka (140 g) mąki pszennej tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub gorzkiego kakao w wersji ciemnego biszkoptu)

MASA
900 g śmietanki 36% (w kubku, do ubijania), zimnej
150 g cukru pudru
300 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
PRZYKŁADOWA DEKORACJA
50 g wiórków koksowych
180 g raffaello
suszony kokos


PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka, pod koniec dodać barwnik spożywczy.
Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną lub kakao (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.
Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec do suchego patyczka przez około 35 - 40 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 krążki (zachować okruszki do dekoracji boków).
MASA
Jeśli usztywniamy masę żelatyną należy ją wcześniej namoczyć: wsypać do garnuszka, wlać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do namoczonej żelatyny dodać więcej wody (około 2 łyżki) podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wstawić do zimnej wody i ostudzić.
Do misy miksera włożyć śmietankę 36% i cukier puder. Ubijać mikserem przez około 2 minuty do czasu aż śmietana będzie gęsta i sztywna.
Do płynnej i ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek mleka i wymieszać, dodać łyżkę ubitej śmietany i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze raz z łyżką śmietany. Taką "zaprawioną" żelatynę dodać do ubitej śmietany. Zmiksować krótko do połączenia się składników. Dodać maliny i przez chwilę miksować na większych obrotach aż maliny częściowo się rozpadną.
PRZEŁOŻENIE
Ułożyć pierwszy blat biszkoptu na paterze, posmarować 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem, znów posmarować 1/4 masy. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch oraz boki tortu pozostałą masą. Wiórki koksowe wymieszać z okruszkami biszkoptu i obłożyć nimi boki tortu. Wierzch udekorować raffaello i suszonym kokosem. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Użyłam malin mrożonych, nie mieszałam ich z masą jedynie rozsypałam je na każdej warstwie. Masę zrobiłam bez żelatyny.
Tort zrobiony był dla dzieci, które prosiły o dokładkę!
 

Załączniki

  • 20160101_153926.jpg
    20160101_153926.jpg
    197.1 KB · Wyświetleń: 3
  • 20160102_124601.jpg
    20160102_124601.jpg
    194.8 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy