Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort kokosowo malinowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Eve.eire" data-source="post: 1600932" data-attributes="member: 6112"><p>Przepis z <a href="http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_dla_dziewczynki/przepis.html" target="_blank">Kwestii Smaku</a>.</p><p></p><p>[ATTACH=full]94150[/ATTACH] [ATTACH=full]94152[/ATTACH]</p><p></p><p>SKŁADNIKI</p><p></p><p>BISZKOPT</p><p>6 jajek, w temp. pokojowej</p><p>1 szklanka (200 g) cukru</p><p>1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu (lub niebieskiego lub pominąć w klasycznej wersji biszkoptu)</p><p>1 szklanka (140 g) mąki pszennej tortowej</p><p>4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub gorzkiego kakao w wersji ciemnego biszkoptu)</p><p></p><p>MASA</p><p>900 g śmietanki 36% (w kubku, do ubijania), zimnej</p><p>150 g cukru pudru</p><p>300 g malin (mogą być świeże lub mrożone)</p><p>1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)</p><p>PRZYKŁADOWA DEKORACJA</p><p>50 g wiórków koksowych</p><p>180 g raffaello</p><p>suszony kokos</p><p></p><p></p><p>PRZYGOTOWANIE</p><p></p><p>BISZKOPT</p><p>Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.</p><p>Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka, pod koniec dodać barwnik spożywczy.</p><p>Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną lub kakao (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki.</p><p>Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec do suchego patyczka przez około 35 - 40 minut.</p><p>Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 krążki (zachować okruszki do dekoracji boków).</p><p>MASA</p><p>Jeśli usztywniamy masę żelatyną należy ją wcześniej namoczyć: wsypać do garnuszka, wlać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do namoczonej żelatyny dodać więcej wody (około 2 łyżki) podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wstawić do zimnej wody i ostudzić.</p><p>Do misy miksera włożyć śmietankę 36% i cukier puder. Ubijać mikserem przez około 2 minuty do czasu aż śmietana będzie gęsta i sztywna.</p><p>Do płynnej i ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek mleka i wymieszać, dodać łyżkę ubitej śmietany i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze raz z łyżką śmietany. Taką &quot;zaprawioną&quot; żelatynę dodać do ubitej śmietany. Zmiksować krótko do połączenia się składników. Dodać maliny i przez chwilę miksować na większych obrotach aż maliny częściowo się rozpadną.</p><p>PRZEŁOŻENIE</p><p>Ułożyć pierwszy blat biszkoptu na paterze, posmarować 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem, znów posmarować 1/4 masy. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch oraz boki tortu pozostałą masą. Wiórki koksowe wymieszać z okruszkami biszkoptu i obłożyć nimi boki tortu. Wierzch udekorować raffaello i suszonym kokosem. Wstawić do lodówki do czasu podania.</p><p></p><p>Użyłam malin mrożonych, nie mieszałam ich z masą jedynie rozsypałam je na każdej warstwie. Masę zrobiłam bez żelatyny.</p><p>Tort zrobiony był dla dzieci, które prosiły o dokładkę!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Eve.eire, post: 1600932, member: 6112"] Przepis z [URL="http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_dla_dziewczynki/przepis.html"]Kwestii Smaku[/URL]. [ATTACH=full]94150[/ATTACH] [ATTACH=full]94152[/ATTACH] SKŁADNIKI BISZKOPT 6 jajek, w temp. pokojowej 1 szklanka (200 g) cukru 1/4 łyżeczki różowego barwnika w żelu (lub niebieskiego lub pominąć w klasycznej wersji biszkoptu) 1 szklanka (140 g) mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lub gorzkiego kakao w wersji ciemnego biszkoptu) MASA 900 g śmietanki 36% (w kubku, do ubijania), zimnej 150 g cukru pudru 300 g malin (mogą być świeże lub mrożone) 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) PRZYKŁADOWA DEKORACJA 50 g wiórków koksowych 180 g raffaello suszony kokos PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka, pod koniec dodać barwnik spożywczy. Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną lub kakao (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec do suchego patyczka przez około 35 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 krążki (zachować okruszki do dekoracji boków). MASA Jeśli usztywniamy masę żelatyną należy ją wcześniej namoczyć: wsypać do garnuszka, wlać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut. Do namoczonej żelatyny dodać więcej wody (około 2 łyżki) podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wstawić do zimnej wody i ostudzić. Do misy miksera włożyć śmietankę 36% i cukier puder. Ubijać mikserem przez około 2 minuty do czasu aż śmietana będzie gęsta i sztywna. Do płynnej i ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek mleka i wymieszać, dodać łyżkę ubitej śmietany i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze raz z łyżką śmietany. Taką "zaprawioną" żelatynę dodać do ubitej śmietany. Zmiksować krótko do połączenia się składników. Dodać maliny i przez chwilę miksować na większych obrotach aż maliny częściowo się rozpadną. PRZEŁOŻENIE Ułożyć pierwszy blat biszkoptu na paterze, posmarować 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem, znów posmarować 1/4 masy. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch oraz boki tortu pozostałą masą. Wiórki koksowe wymieszać z okruszkami biszkoptu i obłożyć nimi boki tortu. Wierzch udekorować raffaello i suszonym kokosem. Wstawić do lodówki do czasu podania. Użyłam malin mrożonych, nie mieszałam ich z masą jedynie rozsypałam je na każdej warstwie. Masę zrobiłam bez żelatyny. Tort zrobiony był dla dzieci, które prosiły o dokładkę! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort kokosowo malinowy
Top
Bottom