Tort kokosowy

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
"Smaki i aromaty" - przepis podany przez Seniorkę.

Tort jest bardzo delikatny, lekki, niezwykle smaczny.

Zmieniłam nieco proporcje z uwagi na braki w domu, ale sądzę, że nie stracił na smaku.
icon_smile.gif

Poniżej podaję proporcje, których użyłam, a na dole przepis w oryginale.

Nie mieszałam ananasów z bitą śmietaną, tylko układałam je na biszkopcie i pokrywałam bitą śmietaną. Uważam też, że żelatyna nie jest potrzebna, ponieważ bita śmietana doskonale sama się trzyma.
Biszkopt kroiłam na 3 części (a nie na 2, jak jest w oryginale) i nasączałam mocno sokiem ananasowym z puszki.

Piekłam w tortownicy o śr. 20 cm.

Na zdjęciu nie wygląda zbyt apetycznie, ale to ostatni kawałek jaki się uchował.
icon_redface.gif

tortkokos.jpg

Tort kokosowy
4 duże jajka, osobno białka i żółtka
1 szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki miałkiego cukru
6 łyżek mąki
szczypta soli
wiśnie do dekoracji - z nalewki
icon_mrgreen.gif

masło do posmarowania formy

krem waniliowo-ananasowy
600 ml śmietanki 30%
8 łyżek cukru pudru
puszka ananasa
cytryna
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki rumu

Oryginał

Tort kokosowy - "Smaki i aromaty"
6 jajek
2 szklanki świeżo startego miąższu kokosa
6 łyżek miałkiego cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki mąki
5 dkg utartych biszkoptów
szczypta soli
kandyzowane wiśnie do dekoracji
masło do posmarowania formy

krem waniliowo-ananasowy
350 ml śmietanki kremowej 36%
3 łyżki cukru pudru
puszka ananasa
cytryna
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki rumu

1. Wymieszaj w misce przesianą mąkę, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, cukier waniliowy i utarte biszkopty. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypuj stopniowo cukier i ubijaj tak długo, aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca. Wtedy wlej do niej żółtka, delikatnie wymieszaj trzepaczką rózgową i połącz z mąką.
2. Posmaruj niedużą tortownicę masłem, oprósz mąką i przełóż do niej ciasto. Piecz najpierw w temperaturze 170 st. , a gdy biszkopt trochę wyrośnie, zwiększ temperaturę do 180 st. Mniej więcej po 25 minutach ciasto powinno być upieczone (sprawdż patyczkiem).
3. Podgrzej 5 łyżek soku ananasowego i wymieszaj z żelatyną. Pokrój na drobne kawałki ananasy. Ubij mikserem (na średnich obrotach) schłodzoną śmietankę. Gdy podwoi objętość, wsyp cukier i ubijaj jeszcze kilka minut.
4. Wymieszaj ananasy z żelatyną i sokiem cytrynowym, a potem delikatnie połącz ze śmietanką i rumem. Wstaw na 30 minut do lodówki, niech krem zastygnie.
5. Przekrój tort na pół, posmaruj jeden krążek grubą warstwą kremu ananasowego, przykryj drugim. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu. Posyp grubą warstwą świeżo utartych wiórków i udekoruj wiśniami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy