Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy Caryca Ester
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 939031" data-attributes="member: 17"><p>No i upiekłam. Nie mam młynka do kawy, więc próbowałam zmielić mak w maszynce. Na sucho oczywiście a nie po sparzeniu jak do makowca, bo ma powstać biszkopt makowy a nie masa. Niestety mak w maszynce w ogóle nie chciał się zmielić, tzn. po zmieleniu ziarenka były takie same jak przed. Mnie jednak ten biszkopt makowy smakował, ale mąz narzekał że mu trzeszczy w zębach. Krystyno, jaki ten mak powinien być ?</p><p></p><p>Co do kremu - to ilośc maki ziemniaczanej na 250 ml mleka okazała sie stanowczo za duża. Wyszedł budyń, co oczywiste, ale w postaci kuli. Wmieszanie tego w nawet bardzo stabilną smietanę (piątnica 36%) było nie lada wyzwaniem. Wydaje mi sie że ten budyń powinien byc duuuzo luźniejszy i jak dla mnie intensywniej cytrynowy. Zastanawiam sie czy nie zastapić go cytrynowym curdem, ale wówczas krem bedzie bardziej śmietanowy niz budyniowy - byc może ze szkodą dla całości. </p><p></p><p>Biszkopt zamierzam tez piec w ten sposób aby osobno upiec każdy blat. Nie pieke na dużej blaszce z piekarnika, a taka &quot;normalna&quot; podnosi mi sie zawsze z jednego rogu i ciasto wychodzi o nierównej grubości (kupiłam nawet b. drogą i tez sie podnosi). </p><p></p><p>Całośc bardzo dobra i oryginalna. Polecam jako alternatywa dla zwykłych biszkoptowych tortów z kremem maslanym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 939031, member: 17"] No i upiekłam. Nie mam młynka do kawy, więc próbowałam zmielić mak w maszynce. Na sucho oczywiście a nie po sparzeniu jak do makowca, bo ma powstać biszkopt makowy a nie masa. Niestety mak w maszynce w ogóle nie chciał się zmielić, tzn. po zmieleniu ziarenka były takie same jak przed. Mnie jednak ten biszkopt makowy smakował, ale mąz narzekał że mu trzeszczy w zębach. Krystyno, jaki ten mak powinien być ? Co do kremu - to ilośc maki ziemniaczanej na 250 ml mleka okazała sie stanowczo za duża. Wyszedł budyń, co oczywiste, ale w postaci kuli. Wmieszanie tego w nawet bardzo stabilną smietanę (piątnica 36%) było nie lada wyzwaniem. Wydaje mi sie że ten budyń powinien byc duuuzo luźniejszy i jak dla mnie intensywniej cytrynowy. Zastanawiam sie czy nie zastapić go cytrynowym curdem, ale wówczas krem bedzie bardziej śmietanowy niz budyniowy - byc może ze szkodą dla całości. Biszkopt zamierzam tez piec w ten sposób aby osobno upiec każdy blat. Nie pieke na dużej blaszce z piekarnika, a taka "normalna" podnosi mi sie zawsze z jednego rogu i ciasto wychodzi o nierównej grubości (kupiłam nawet b. drogą i tez sie podnosi). Całośc bardzo dobra i oryginalna. Polecam jako alternatywa dla zwykłych biszkoptowych tortów z kremem maslanym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy Caryca Ester
Top
Bottom