
ETAP1
300 g maku gotować ok45 mim w mleku (uważać aby nie wykipiało), potem odstawić na bok (najlepiej na noc w chłodne miejsce) odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce.
ETAP2
8 jaj rozdzielić białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru na puszystą masę wszystko razem połączyć , do maku dodać 3 łyżki bułki tartej i 1łyżeczkę proszku do pieczenia wlać masę jajeczną i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na brytfankę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 45-50 min w temp 180 C. wyjąć z piekarnika i ostudzić , po ostygnięciu przeciąć na pół ja na tort.
ETAP3
Robimy krem -na puszystą masę ubijamy 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny , 3 żółtka ubijamy na parze z 1/2 szklanki cukru i studzimy , do masy dodajemy żółtka i ubijamy potem dodajemy 3 łyżki kakao i 3 łyżki mielonych orzechów i krem gotowy
Kremem przekładamy ciasto makowe , górę polewamy polewą czekoladową (można kupić gotową w sklepie )i posypujemy kokosem.
GOTOWE - warto poświęcić trochę czasu aby cieszyć się z efektu


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: