Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy z masą kawową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moi" data-source="post: 1050715" data-attributes="member: 11964"><p>Tort jest rewelacyjny i jest robiony w mojej rodzinie na wszystkie ważniejsze uroczystości rodzinne.</p><p></p><p><em>Biszkopt:</em></p><p></p><p>8 jaj </p><p>25 dag cukru pudru</p><p>25 dag maku</p><p>1 łyżka miodu</p><p>6 dag tartej bułki</p><p>olejek migdałowy</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p></p><p>Mak sparzyć, zmielić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Na masę wykładać warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 40 min. w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku. Biszkopt ostudzić, przekroić na dwie części. Przełożyć kremem kawowym. Wierzch i boki pokryć kremem lub polukrować.</p><p></p><p><em>Masa kawowa:</em></p><p></p><p>4 żółtka</p><p>25 dag masła</p><p>20 dag cukru pudru</p><p>3 dag zmielonej kawy ziarnistej</p><p></p><p>Masło ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, połączyć z masłem. Przyrządzić 1/8 l naparu z kawy. Do masy dodawać po parę kropel kawy ciągle mieszając.</p><p></p><p><em>Uwagi:</em></p><p></p><p>Biszkopt piekę w 180 st.</p><p></p><p>Żółtka z cukrem do masy kawowej można ubić na parze, jednak przed dodaniem masła masę należy dobrze wystudzić.</p><p>Krem niestety lubi się ważyć. Trzeba bardzo uważać i bardzo powoli dodawać kawę do masy żółtkowo-maślanej. Gdyby jednak się zważył, można go uratować dodając po kilka kropli spirytus.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moi, post: 1050715, member: 11964"] Tort jest rewelacyjny i jest robiony w mojej rodzinie na wszystkie ważniejsze uroczystości rodzinne. [I]Biszkopt:[/I] 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag maku 1 łyżka miodu 6 dag tartej bułki olejek migdałowy skórka otarta z cytryny Mak sparzyć, zmielić. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Na masę wykładać warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 40 min. w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku. Biszkopt ostudzić, przekroić na dwie części. Przełożyć kremem kawowym. Wierzch i boki pokryć kremem lub polukrować. [I]Masa kawowa:[/I] 4 żółtka 25 dag masła 20 dag cukru pudru 3 dag zmielonej kawy ziarnistej Masło ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, połączyć z masłem. Przyrządzić 1/8 l naparu z kawy. Do masy dodawać po parę kropel kawy ciągle mieszając. [I]Uwagi:[/I] Biszkopt piekę w 180 st. Żółtka z cukrem do masy kawowej można ubić na parze, jednak przed dodaniem masła masę należy dobrze wystudzić. Krem niestety lubi się ważyć. Trzeba bardzo uważać i bardzo powoli dodawać kawę do masy żółtkowo-maślanej. Gdyby jednak się zważył, można go uratować dodając po kilka kropli spirytus. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy z masą kawową
Bottom