Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 815254" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>4 jajka</p><p>szczypta soli</p><p>4 łyżki wody</p><p>120 g cukru (dałam 100 g)</p><p>130 g mąki</p><p>30 g kakao</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 opakowanie masy makowej ( u mnie 850 g)</p><p></p><p><strong>Mus:</strong></p><p>150 g białej czekolady ( w tym 30 g do dekoracji)</p><p>6 płatków żelatyny (dałam 12 g, można dać trochę więcej, nawet w lecie 20 g) </p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki cukru</p><p>500 g jogurtu (u mnie grecki)</p><p>400 ml śmietany kremówki</p><p></p><p><strong>Poncz:</strong></p><p>250 ml mocnej kawy</p><p>50 ml Amaretto</p><p></p><p><strong>Dekoracja:</strong></p><p>2 łyżki kakao, wiórki i zwijki z białej i ciemnej czekolady, owoce miechunki jadalnej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Piekarnik nagrzać do 180 stopni.</p><p>Jaja ubić z 4 łyżkami wody, solą i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masę makową, ponownie wymieszać.</p><p>Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm* i piec 25 – 30 minut.</p><p>Obierakiem do warzyw odkroić z białej czekolady 30 g wiórków, odłożyć. </p><p>Pozostałą czekoladę stopić.</p><p>Namoczyć żelatynę. </p><p>Utrzeć na puch jaja z cukrem.** Wymieszać z roztopioną czekoladą, a potem z jogurtem.</p><p>Rozpuścić żelatynę i dodać do masy***. Uzyskany mus chłodzić przez 15 – 20- minut.</p><p>Ubić śmietanę, dodać do musu. </p><p>Ciasto przekroić na dwie części. Wymieszać kawę z Amaretto.</p><p>Jedną część ciasta umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem.</p><p>Wyłożyć połowę musu, przykryć drugim plackiem, nasączyć ponczem.</p><p>Wyłożyć resztę musu, wygładzić.</p><p>Wstawić do lodówki na 2 godziny.</p><p>Zdjąć obręcz tortownicy.</p><p>Posypać kakao, ozdobić wiórkami z czekolady i owocami miechunki.</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z jakiejś gazetki kulinarnej sprzed lat. Znalazłam go w szpargałach przyjaciółki.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ciasto piekłam dłużej, jakieś 40 - 45 minut. Miałam w domu tylko 20 g kakao, więc dodałam trochę drobno utartej gorzkiej czekolady.</p><p>Po przekrojeniu okazało się dość wilgotne, więc go tylko lekko skropiłam ponczem.</p><p>Do musu dałam nieco mniej kremówki ( 375g), około 120 - 130 g białej czekolady (rozpuszczonej na parze) i 12 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. Ponieważ wydawał mi się mdły, doprawiłam go niewielką ilością soku z pomarańczy i łyżeczką ekstraktu waniliowego. </p><p>Dekorowałam drobno startą gorzką czekoladą i zwijkami z białej i ciemnej czekolady.</p><p>Torcik jest pyszny - wilgotne, aromatyczne ciasto i delikatny, puszysty, mało słodki mus tworzą bardzo przyjemne połączenie.</p><p>Wygląda podobnie jak na tym zdjęciu (pomijając oprószanie kakao i owoce miechunki):</p><p><a href="http://www.kulina.ru/articles/rec/blyuda_iz_testa/torty/bezvypechki/doc_21/" target="_blank">http://www.kulina.ru/articles/rec/blyuda_i...ypechki/doc_21/</a></p><p></p><p>* Za <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27252&view=findpost&p=884930" target="_blank">drugim</a> razem ciasto piekłam w dwóch tortownicach a' 22 cm. Polecam tę opcję.</p><p>* * ja ubijałam na parze</p><p>*** ostatnio namoczoną i rozpuszczoną na parze żelatynę dodaję do ubitych jajek wymieszanych z czekoladą</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 815254, member: 1024"] [B]Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym[/B] [B]Ciasto:[/B] 4 jajka szczypta soli 4 łyżki wody 120 g cukru (dałam 100 g) 130 g mąki 30 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie masy makowej ( u mnie 850 g) [B]Mus:[/B] 150 g białej czekolady ( w tym 30 g do dekoracji) 6 płatków żelatyny (dałam 12 g, można dać trochę więcej, nawet w lecie 20 g) 2 jajka 2 łyżki cukru 500 g jogurtu (u mnie grecki) 400 ml śmietany kremówki [B]Poncz:[/B] 250 ml mocnej kawy 50 ml Amaretto [B]Dekoracja:[/B] 2 łyżki kakao, wiórki i zwijki z białej i ciemnej czekolady, owoce miechunki jadalnej [B]Wykonanie:[/B] Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaja ubić z 4 łyżkami wody, solą i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masę makową, ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm* i piec 25 – 30 minut. Obierakiem do warzyw odkroić z białej czekolady 30 g wiórków, odłożyć. Pozostałą czekoladę stopić. Namoczyć żelatynę. Utrzeć na puch jaja z cukrem.** Wymieszać z roztopioną czekoladą, a potem z jogurtem. Rozpuścić żelatynę i dodać do masy***. Uzyskany mus chłodzić przez 15 – 20- minut. Ubić śmietanę, dodać do musu. Ciasto przekroić na dwie części. Wymieszać kawę z Amaretto. Jedną część ciasta umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę musu, przykryć drugim plackiem, nasączyć ponczem. Wyłożyć resztę musu, wygładzić. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zdjąć obręcz tortownicy. Posypać kakao, ozdobić wiórkami z czekolady i owocami miechunki. Przepis pochodzi z jakiejś gazetki kulinarnej sprzed lat. Znalazłam go w szpargałach przyjaciółki. [B]Moje uwagi:[/B] Ciasto piekłam dłużej, jakieś 40 - 45 minut. Miałam w domu tylko 20 g kakao, więc dodałam trochę drobno utartej gorzkiej czekolady. Po przekrojeniu okazało się dość wilgotne, więc go tylko lekko skropiłam ponczem. Do musu dałam nieco mniej kremówki ( 375g), około 120 - 130 g białej czekolady (rozpuszczonej na parze) i 12 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. Ponieważ wydawał mi się mdły, doprawiłam go niewielką ilością soku z pomarańczy i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Dekorowałam drobno startą gorzką czekoladą i zwijkami z białej i ciemnej czekolady. Torcik jest pyszny - wilgotne, aromatyczne ciasto i delikatny, puszysty, mało słodki mus tworzą bardzo przyjemne połączenie. Wygląda podobnie jak na tym zdjęciu (pomijając oprószanie kakao i owoce miechunki): [URL="http://www.kulina.ru/articles/rec/blyuda_iz_testa/torty/bezvypechki/doc_21/"]http://www.kulina.ru/articles/rec/blyuda_i...ypechki/doc_21/[/URL] * Za [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27252&view=findpost&p=884930"]drugim[/URL] razem ciasto piekłam w dwóch tortownicach a' 22 cm. Polecam tę opcję. * * ja ubijałam na parze *** ostatnio namoczoną i rozpuszczoną na parze żelatynę dodaję do ubitych jajek wymieszanych z czekoladą [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym
Bottom