

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
około 1/2 l soku pomarańczowego z kartonu
sok z 1 cytryny
50 ml rumu
do przełożenia:
400 g masy marcepanowej
około 1 szklanki cukru pudru
słoiczek dżemu pomarańczowego lub innego kwaśnego (np. z aroni)
3-4 łyżki dżemy pomarańczowego lub morelowego (obojętnie jakiego, ale żeby miał jasny kolor)
około 100 ml rumu
100 g płatków migdałowych
Biszkopt upiec dzień wcześniej: z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, dodać wodę, żółtka i stopniowo wymieszane z proszkiem obie mąki. Piec w 180 stopni przez około 40 min do zrumienienia.
Biszkopt pokroić na 3 blaty. Składniki ponczu wymieszać. Pierwszy blat ułożyć na paterze dobrze nasączyć. Posmarować dżemem, przykryć drugim blatem, dobrze go nasączyć. 250 g marcepana utrzeć z rumem tak aby otrzymać masę, którą można smarować (może pójść więcej lub mniej rumu niż podałam, należy dodawać go po troszkę cały czas ucierając mikserem, za każdym razem dodaję inna ilość alkoholu bo mam inny marcepan i ilość płynu zależy od jego konsystencji). Masę rozsmarować na torcie, położyć ostatni blat i też go dobrze nasączyć.
Na blat stołu wysypać 1/2 szklanki cukru i rozwałkować resztę marcepana cały czas podsypując cukrem, aż otrzymamy cienki krążek, wycinamy okrąg wielkości tortu.
Dżem pomarańczowy (lub inny jasny) podgrzewamy i jeśli ma kawałki owoców miksujemy. Dżemem smarujemy wierzch i boki tortu, na wierzch układamy płat marcepana, boki posypujemy płatkami.
1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z odrobina rumu tak, aby otrzymać lukier, którym smarujemy marcepanowy wierzch. Dowolnie dekorujemy, np. ozdobami z marcepana. Do części lukru można dodać kakao i porobić mazaje.