Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Mikado!
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="minia" data-source="post: 478451" data-attributes="member: 1313"><p>Szukajac przpisu na tort z okazji 50 urodzin mojej mamy znalazlam ten przepis na Wielkim Żarciu(http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12579.html)-zrobilam i zrobil furrore.Jest pyszny, latwy w wykonaniu, moze odrobinke pracochlonny (sporo plackow- trzeba powalkowac), alo warto troche wysilku w niego wlozyc-bo starcone kalorie przy walkowaniu zwroca sie na pewno przy jego konsumpcji! Jeszcez raz serdecznie polecam.</p><p>Mozna go śmiało piec z polowy porcji (jako ciasto), w okraglej (ale sporej) foremce lub prostokatnej blaszce-wszystko zalezy od nas jakiej wysokosci chcemy i jaki efekt: ciasta lub tortu.</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p>1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,</p><p>1 jajko,</p><p>1 szklanka cukru,</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia,</p><p>1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody),</p><p>70-80 dag mąki.</p><p></p><p><u>Masa I:</u></p><p>1 litr śmietany kremówki,</p><p>1/2 szklanki cukru pudru,</p><p>cukier waniliowy,</p><p>4 śmietan-.fixsy.</p><p></p><p><u>Masa II:</u></p><p>3 jajka,</p><p>1 szklanka cukru,</p><p>1/2 szklanki mąki,</p><p>1 l mleka,</p><p>25 dag masła.</p><p></p><p>Do bitej śmietany można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Masa będzie sztywniejsza. </p><p></p><p>Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany. Rozwałkować na cienkie placki ( listeczki- mojej teściowej wychodzi 16 sztuk) leciutko podsypując mąką. Wylepić ciastem dno tortownicy. Piec na złoty kolor w temp. 185&ordm;C.</p><p></p><p><em>Masa I:</em>ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.</p><p></p><p><em>Masa II:</em></p><p>jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć masło i dodawać budyń.</p><p> </p><p> Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu.</p><p></p><p>Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. </p><p>Placki najlepiej piec w 2 lub 3 tortownicach o tych samych wymiarach ( ja piekę na samych spodach bez obręczy). Tort najlepiej składać w obręczy od tortownicy ponieważ placki rosną wszerz. Obręcz powoduje, że brzegi są idealnie równe.</p><p></p><p>Potem wkleje swoje fotki!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="minia, post: 478451, member: 1313"] Szukajac przpisu na tort z okazji 50 urodzin mojej mamy znalazlam ten przepis na Wielkim Żarciu(http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12579.html)-zrobilam i zrobil furrore.Jest pyszny, latwy w wykonaniu, moze odrobinke pracochlonny (sporo plackow- trzeba powalkowac), alo warto troche wysilku w niego wlozyc-bo starcone kalorie przy walkowaniu zwroca sie na pewno przy jego konsumpcji! Jeszcez raz serdecznie polecam. Mozna go śmiało piec z polowy porcji (jako ciasto), w okraglej (ale sporej) foremce lub prostokatnej blaszce-wszystko zalezy od nas jakiej wysokosci chcemy i jaki efekt: ciasta lub tortu. [U]Ciasto:[/U] 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 jajko, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody), 70-80 dag mąki. [U]Masa I:[/U] 1 litr śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 4 śmietan-.fixsy. [U]Masa II:[/U] 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki, 1 l mleka, 25 dag masła. Do bitej śmietany można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Masa będzie sztywniejsza. Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany. Rozwałkować na cienkie placki ( listeczki- mojej teściowej wychodzi 16 sztuk) leciutko podsypując mąką. Wylepić ciastem dno tortownicy. Piec na złoty kolor w temp. 185ºC. [I]Masa I:[/I]ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić. [I]Masa II:[/I] jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć masło i dodawać budyń. Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Placki najlepiej piec w 2 lub 3 tortownicach o tych samych wymiarach ( ja piekę na samych spodach bez obręczy). Tort najlepiej składać w obręczy od tortownicy ponieważ placki rosną wszerz. Obręcz powoduje, że brzegi są idealnie równe. Potem wkleje swoje fotki! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Mikado!
Top
Bottom