Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORT MOCCA (znakomity)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 436163" data-attributes="member: 592"><p>TORT MOCCA</p><p>ciasto</p><p>15dag migdałów</p><p>15 dag orzechów laskowych</p><p>2 szklanki cukru</p><p>10 jajek</p><p>1/2 laski wanilii</p><p>3 łyżki drobno zmielonej kawy</p><p>krem</p><p>3 żółtka</p><p>1 jajko</p><p>3łyżki kawy rozpuszczalnej</p><p>25 dag cukru</p><p>25 dag masła</p><p>25ml spirytusu</p><p>Sparzone i obrane migdały oraz orzechy zmielić .Proszek powinien być miałki gdyż zastępuje mąkę.</p><p>W makutrze ucieramy zółtka i 1,5 szklanki cukru,aż masa zbieleje i zrobi się gęsta.</p><p>Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę,wsypująć szczyptę soli</p><p>Do żółtek dodajemy migdały ,orzechy,miąższ wanilii,sypką kawę ,ucieramy</p><p>Teraz dodajemy 1/3 piany,mieszamy z masą,następnie mieszamy delikatnie z resztą piany</p><p>Przekładamy do 2 tortownic (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm</p><p>Pieczemy ok 35-40 minut( nie ma tem ale ja piekłam w ok 170 stopniach ,najpierw 1 placek ,a potem drugi ,w jednej tortownicy ,w tym czasie </p><p>masa na ciasto-połowa czekała w lodówce)</p><p>Ciasto nie będzie wysokie .</p><p>Krem</p><p>Żółtka i jajka ubijamy z cukem( ja dałam mniej cukru) na parze ,dodając pod koniec kawę,zdjąć z ognia i ubijając wystudzić</p><p>Utrzeć masło na puch i po łyżce dodawać kawowy kogel-mogel i alkohol</p><p>Smarujemy masą krążek ciasta ,przykrywamy drugim</p><p>Tort ,wierzch i boki polewamy roztopioną czekoladą naturalną ,gorzką </p><p></p><p>Pyszne ciacho</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 436163, member: 592"] TORT MOCCA ciasto 15dag migdałów 15 dag orzechów laskowych 2 szklanki cukru 10 jajek 1/2 laski wanilii 3 łyżki drobno zmielonej kawy krem 3 żółtka 1 jajko 3łyżki kawy rozpuszczalnej 25 dag cukru 25 dag masła 25ml spirytusu Sparzone i obrane migdały oraz orzechy zmielić .Proszek powinien być miałki gdyż zastępuje mąkę. W makutrze ucieramy zółtka i 1,5 szklanki cukru,aż masa zbieleje i zrobi się gęsta. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę,wsypująć szczyptę soli Do żółtek dodajemy migdały ,orzechy,miąższ wanilii,sypką kawę ,ucieramy Teraz dodajemy 1/3 piany,mieszamy z masą,następnie mieszamy delikatnie z resztą piany Przekładamy do 2 tortownic (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm Pieczemy ok 35-40 minut( nie ma tem ale ja piekłam w ok 170 stopniach ,najpierw 1 placek ,a potem drugi ,w jednej tortownicy ,w tym czasie masa na ciasto-połowa czekała w lodówce) Ciasto nie będzie wysokie . Krem Żółtka i jajka ubijamy z cukem( ja dałam mniej cukru) na parze ,dodając pod koniec kawę,zdjąć z ognia i ubijając wystudzić Utrzeć masło na puch i po łyżce dodawać kawowy kogel-mogel i alkohol Smarujemy masą krążek ciasta ,przykrywamy drugim Tort ,wierzch i boki polewamy roztopioną czekoladą naturalną ,gorzką Pyszne ciacho [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORT MOCCA (znakomity)
Bottom