Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort 'Mokka' z kremem maślanym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 8085" data-attributes="member: 39"><p><strong>Tort &#8216;Mokka&#8217; z kremem maślanym</strong></p><p></p><p>Biszkopt:</p><p>4 jaja</p><p>2 łyżki gorącej wody</p><p>1 łyżeczka skórki otartej z cytryny</p><p>100 g cukru</p><p>70 g mąki pszennej</p><p>40 g mąki ziemniaczanej</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Krem kawowy:</p><p>140 g cukru</p><p>40 g mąki ziemniaczanej</p><p>0,5 litra mleka</p><p>30 dag miękkiego masła</p><p>2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej</p><p>3 żółtka</p><p></p><p>Biszkopt: żółtka wymieszać z gorącą wodą, dodać skórkę cytrynową i cały czas mieszając dodawać cukier. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą zółtkową a następnie delikatnie z mąkami z proszkiem. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostudzeniu przekroić na trzy części.</p><p>Krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, żółtkami i kawą rozpuszczalną, zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczną – ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem (dokładnie rozmieszanym, co by grudek nie było).</p><p>Biszkopt przełożyć kremem, wierzch i boki również posmarować kremem. Przyozdobić wyciśniętymi ze szprycki różyczkami, posypać wiórkami czekoladowymi.</p><p></p><p>Źródło &#8222;Moja Kuchnia&#8217;94&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 8085, member: 39"] [B]Tort ‘Mokka’ z kremem maślanym[/B] Biszkopt: 4 jaja 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g cukru 70 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 140 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka 30 dag miękkiego masła 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 żółtka Biszkopt: żółtka wymieszać z gorącą wodą, dodać skórkę cytrynową i cały czas mieszając dodawać cukier. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą zółtkową a następnie delikatnie z mąkami z proszkiem. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostudzeniu przekroić na trzy części. Krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, żółtkami i kawą rozpuszczalną, zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczną – ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem (dokładnie rozmieszanym, co by grudek nie było). Biszkopt przełożyć kremem, wierzch i boki również posmarować kremem. Przyozdobić wyciśniętymi ze szprycki różyczkami, posypać wiórkami czekoladowymi. Źródło „Moja Kuchnia’94” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort 'Mokka' z kremem maślanym
Top
Bottom