- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Z książeczki Naleśniki i placki Maya Barakat - Nuq
Podstawowy przepis na naleśniki pszenne
250 g mąki
500 ml mleka
3 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka wody kwiatu pomarańczy
Szczypta soli
Składniki połączyć i smażyć naleśniki
Autorka sugeruje, żeby po wymieszaniu ciasto odstawić na 1 – 2 h.
Ja smażyłam natychmiast, na małej patelni, dzięki czemu wszystkie naleśniki były tego samego rozmiaru 
A teraz nadziewamy
Najpierw krem:
500 ml gorącego mleka
75 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g mąki
2 całe jajka + 1 żółtko
Dodatkowo 300 g truskawek
150 g cukru (zastąpiłam niewielką ilością fruktozy)
Kilka truskawek i mięta do dekoracji
Żeby przygotować krem należy wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, mąką i jajkami.
Ciągle mieszając stopniowo wlewać gorące mleko
Całość przelać do rondelka i nadal ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje. Nie trwa to długo 
Nie byłabym sobą gdybym do kremu nie dodała trochę soku z cytryny
Przestudzić
Autorka sugeruje, żeby truskawki przetrzeć przed sitko i wymieszać z cukrem, ja je po prostu zmiksowałam z fruktozą.
Robimy „tort”
Naleśnik
Krem
Przecier truskawkowy
Naleśnik
Krem
Przecier
Naleśnik
Krem
No i tak dalej
Ostatnią warstwą powinien być krem polany przecierem
Udekorować truskawkami i miętą.
Schłodzić w lodówce
Podstawowy przepis na naleśniki pszenne
250 g mąki
500 ml mleka
3 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka wody kwiatu pomarańczy
Szczypta soli
Składniki połączyć i smażyć naleśniki
Autorka sugeruje, żeby po wymieszaniu ciasto odstawić na 1 – 2 h.
Ja smażyłam natychmiast, na małej patelni, dzięki czemu wszystkie naleśniki były tego samego rozmiaru 
A teraz nadziewamy
Najpierw krem:
500 ml gorącego mleka
75 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g mąki
2 całe jajka + 1 żółtko
Dodatkowo 300 g truskawek
150 g cukru (zastąpiłam niewielką ilością fruktozy)
Kilka truskawek i mięta do dekoracji
Żeby przygotować krem należy wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym, mąką i jajkami.
Ciągle mieszając stopniowo wlewać gorące mleko
Całość przelać do rondelka i nadal ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje. Nie trwa to długo 
Nie byłabym sobą gdybym do kremu nie dodała trochę soku z cytryny

Przestudzić
Autorka sugeruje, żeby truskawki przetrzeć przed sitko i wymieszać z cukrem, ja je po prostu zmiksowałam z fruktozą.
Robimy „tort”
Naleśnik
Krem
Przecier truskawkowy
Naleśnik
Krem
Przecier
Naleśnik
Krem
No i tak dalej
Ostatnią warstwą powinien być krem polany przecierem
Udekorować truskawkami i miętą.
Schłodzić w lodówce
