Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Napoleon afgański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1642610" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tort Napoleon afgański </strong></p><p></p><p><strong>Źródło przepisu:</strong></p><p><a href="https://kulinarvideos.ru/&#1072;&#1092;&#1075;&#1072;&#1085;&#1089;&#1082;&#1080;&#1081;-&#1085;&#1072;&#1087;&#1086;&#1083;&#1077;&#1086;&#1085;-&#1074;&#1082;&#1091;&#1089;&#1085;&#1099;&#1081;-&#1088;&#1077;&#1094;&#1077;&#1087;&#1090;-&#1086;&#1090;-ing_89fdff4f6.html" target="_blank">https://kulinarvideos.ru/&#1072;&#1092;..._89fdff4f6.html</a></p><p></p><p>Na cztery blaty - forma 25 x 36 cm, na sześć blatów - 21,5 x 26 cm.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>480 – 500 g mąki (dałam 480 g, w tym 80 g krupczatki)</p><p>150 g masła, pokrojonego na małe kawałki</p><p>200 g śmietany (u mnie gęsta osiemnastka)</p><p>5 żółtek</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>ja dodałam jeszcze szczyptę soli</p><p><strong>Beza:</strong></p><p>5 białek</p><p>250 g drobnego cukru (ja dałam cukier puder)</p><p>150 g włoskich orzechów, drobno posiekanych malakserem</p><p><strong>Krem:</strong></p><p>200 g masła w pokojowej temperaturze (u mnie 250 g)</p><p>400 g masy kajmakowej (krówkowej) (u mnie 500 g, bo tyle było w puszce)</p><p>80 g mleka skondensowanego (ja dałam trochę mniej, jakieś 70 g)</p><p>od siebie dołożyłam opakowanie cukru z wanilią</p><p>roztopiona czekolada do dekoracji </p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Przesiekać mąkę z masłem, dodać żółtka i śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto, podzielić go na części w ilości zależnej od wielkości foremki (u autorki – na cztery, u mnie na sześć, bo mam mniejsze foremki). Przykryć ściereczką, odstawić na kwadrans. W międzyczasie ubić pianę z białek, dodać porcjami cukier i ubić na sztywno, odłożyć mikser, wsypać orzechy, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.</p><p>Rozwałkować pierwszy blat ciasta, lekko posypując mąką, włożyć go do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch nałożyć ok. 1/3 lub 1/5 masy bezowej, w zależności od ilości blatów. Piec w 175 stopniach ok. 16 minut. Rozwałkować i posmarować bezą następne blaty. Ostatniego nie smarować bezą, piec około 11 minut. Po ostudzeniu wyrównać brzegi blatów, zachować resztki ciasta i posiekać je malakserem na okruszki.</p><p>Przygotować krem: Utrzeć mikserem masło na puszystą masę, dodać porcjami masę kajmakową i mleko. Przełożyć blaty kremem (zaczynając od ostatniego, bez bezy), posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu*, obsypać okruszkami ciasta. Ja dodałam do nich jeszcze garść drobno posiekanych orzechów. Na koniec udekorować roztopioną czekoladą. </p><p></p><p>[ATTACH=full]97714[/ATTACH] [ATTACH=full]97716[/ATTACH]</p><p></p><p>* ponieważ mój krem był dość rzadki, po posmarowaniu tortu odstawiłam go na kwadrans na balkon, żeby trochę związał i dopiero potem obsypałam okruszkami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1642610, member: 1024"] [B]Tort Napoleon afgański [/B] [B]Źródło przepisu:[/B] [URL="https://kulinarvideos.ru/афганский-наполеон-вкусный-рецепт-от-ing_89fdff4f6.html"]https://kulinarvideos.ru/аф..._89fdff4f6.html[/URL] Na cztery blaty - forma 25 x 36 cm, na sześć blatów - 21,5 x 26 cm. [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto:[/B] 480 – 500 g mąki (dałam 480 g, w tym 80 g krupczatki) 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki 200 g śmietany (u mnie gęsta osiemnastka) 5 żółtek 1 łyżeczka sody oczyszczonej ja dodałam jeszcze szczyptę soli [B]Beza:[/B] 5 białek 250 g drobnego cukru (ja dałam cukier puder) 150 g włoskich orzechów, drobno posiekanych malakserem [B]Krem:[/B] 200 g masła w pokojowej temperaturze (u mnie 250 g) 400 g masy kajmakowej (krówkowej) (u mnie 500 g, bo tyle było w puszce) 80 g mleka skondensowanego (ja dałam trochę mniej, jakieś 70 g) od siebie dołożyłam opakowanie cukru z wanilią roztopiona czekolada do dekoracji [B]Wykonanie:[/B] Przesiekać mąkę z masłem, dodać żółtka i śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto, podzielić go na części w ilości zależnej od wielkości foremki (u autorki – na cztery, u mnie na sześć, bo mam mniejsze foremki). Przykryć ściereczką, odstawić na kwadrans. W międzyczasie ubić pianę z białek, dodać porcjami cukier i ubić na sztywno, odłożyć mikser, wsypać orzechy, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Rozwałkować pierwszy blat ciasta, lekko posypując mąką, włożyć go do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch nałożyć ok. 1/3 lub 1/5 masy bezowej, w zależności od ilości blatów. Piec w 175 stopniach ok. 16 minut. Rozwałkować i posmarować bezą następne blaty. Ostatniego nie smarować bezą, piec około 11 minut. Po ostudzeniu wyrównać brzegi blatów, zachować resztki ciasta i posiekać je malakserem na okruszki. Przygotować krem: Utrzeć mikserem masło na puszystą masę, dodać porcjami masę kajmakową i mleko. Przełożyć blaty kremem (zaczynając od ostatniego, bez bezy), posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu*, obsypać okruszkami ciasta. Ja dodałam do nich jeszcze garść drobno posiekanych orzechów. Na koniec udekorować roztopioną czekoladą. [ATTACH=full]97714[/ATTACH] [ATTACH=full]97716[/ATTACH] * ponieważ mój krem był dość rzadki, po posmarowaniu tortu odstawiłam go na kwadrans na balkon, żeby trochę związał i dopiero potem obsypałam okruszkami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Napoleon afgański
Bottom