Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Napoleon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 462085" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tort Napoleon</strong></p><p></p><p>Przepis <strong>Lavender Dream</strong> znaleziony na Izbushce:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84</a></p><p></p><p>Ciasto:</p><p>300 g zimnego masła lub margaryny</p><p>3 szklanki mąki</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka octu</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Krem:</p><p>Wymieszać w rondelku 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklankę cukru. Podgrzewać krem do zagotowania, a potem dobrze go ostudzić. Utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką 200 g masła w pokojowej temperaturze i wymieszać z ostudzonym kremem do uzyskania jednorodnej konsystencji.</p><p></p><p>Przygotowanie ciasta:</p><p>1. Masło lub margarynę posiekać z mąką . W szklance wymieszać jajko z solą i octem, uzupełnić szklankę do pełna wodą. Mieszaninę dodać do mąki z masłem i siekać, dopóki nie uzyska się jednorodnej konsystencji. Ciasto można też zagnieść przy pomocy robota kuchennego.</p><p>2. Rozdzielić ciasto na 6 -7 części i uformować z nich bułeczki. Wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin.</p><p>3. Bułeczki z ciasta wałkować na cienkie placki, przenosić je wałkiem na blachę i wycinać z nich koła przykładając pokrywkę lub talerz. Resztki ciasta układać obok na blasze. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem, by zapobiec jego wzdymaniu podczas pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 - 190 stopni).</p><p>4. Ostudzone blaty z ciasta przekładać kremem. Po przełożeniu odstawić tort na około 5 minut, a następnie przykryć talerzem lub denkiem formy i obciążyć kamieniem. Odstawić na 30 minut, aby sprasować tort. Potem zdjąć kamień, posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem i posypać okruszkami z resztek ciasta. Zostawić tort na krótko w pokojowej temperaturze, aby blaty z ciasta mogły się nasączyć kremem, a następnie wstawić go na noc do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 462085, member: 1024"] [B]Tort Napoleon[/B] Przepis [B]Lavender Dream[/B] znaleziony na Izbushce: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84[/URL] Ciasto: 300 g zimnego masła lub margaryny 3 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka octu szczypta soli Krem: Wymieszać w rondelku 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklankę cukru. Podgrzewać krem do zagotowania, a potem dobrze go ostudzić. Utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką 200 g masła w pokojowej temperaturze i wymieszać z ostudzonym kremem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przygotowanie ciasta: 1. Masło lub margarynę posiekać z mąką . W szklance wymieszać jajko z solą i octem, uzupełnić szklankę do pełna wodą. Mieszaninę dodać do mąki z masłem i siekać, dopóki nie uzyska się jednorodnej konsystencji. Ciasto można też zagnieść przy pomocy robota kuchennego. 2. Rozdzielić ciasto na 6 -7 części i uformować z nich bułeczki. Wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin. 3. Bułeczki z ciasta wałkować na cienkie placki, przenosić je wałkiem na blachę i wycinać z nich koła przykładając pokrywkę lub talerz. Resztki ciasta układać obok na blasze. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem, by zapobiec jego wzdymaniu podczas pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 - 190 stopni). 4. Ostudzone blaty z ciasta przekładać kremem. Po przełożeniu odstawić tort na około 5 minut, a następnie przykryć talerzem lub denkiem formy i obciążyć kamieniem. Odstawić na 30 minut, aby sprasować tort. Potem zdjąć kamień, posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem i posypać okruszkami z resztek ciasta. Zostawić tort na krótko w pokojowej temperaturze, aby blaty z ciasta mogły się nasączyć kremem, a następnie wstawić go na noc do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Napoleon
Top
Bottom