Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Montignac
Tłuszczowe desery
Tort orzechowy MM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 893749" data-attributes="member: 90"><p>[ATTACH=full]45503[/ATTACH]</p><p></p><p>15-20 dag mielonych włoskich orzechów</p><p>ok 10 dag fruktozy ( można dać mniej)</p><p>5-6 jajek</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>żółtka utrzeć z fruktozą do białości, miksować dalej stopniowo dodając mielone orzechy+ proszek do pieczenia.</p><p>Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą orzechową.</p><p>wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej orzechami ( lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy ( śr. 22 cm).</p><p>Piec ok. 0,5 godziny w temp. ok 160 stopni ( sprawdzić patyczkiem czy gotowe).</p><p>Biszkopt wystudzić ( najlepiej upiec poprzedniego dnia)</p><p></p><p>Masa:</p><p></p><p>0,5 l. śmietanki 30%</p><p>1 serek mascarpone ( 250 g)</p><p>2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ( mniej niż 1/4 szklanki)</p><p>fruktoza do smaku ( dałam chyba 2 łyżki )</p><p></p><p>Śmietankę ubić na sztywno stopniowo wmieszać serek+ fruktozę a na koniec wlać pomalutku żelatynę i już b. krótko razem wymieszać ( uważać żeby się nie zwarzyło)</p><p></p><p>Biszkopt przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem ( woda+ sok cytrynowy+ fruktoza do smaku) i przełożyć masą. Część masy zostawić do posmarowania boków i wierzchu. Udekorować wg uznania-ja boki obsypałam siekanymi orzechami a wierzch posypałam startą gorzką czekoladą ( 70%)</p><p></p><p>[ATTACH=full]45504[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 893749, member: 90"] [ATTACH=full]45503[/ATTACH] 15-20 dag mielonych włoskich orzechów ok 10 dag fruktozy ( można dać mniej) 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia żółtka utrzeć z fruktozą do białości, miksować dalej stopniowo dodając mielone orzechy+ proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą orzechową. wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej orzechami ( lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy ( śr. 22 cm). Piec ok. 0,5 godziny w temp. ok 160 stopni ( sprawdzić patyczkiem czy gotowe). Biszkopt wystudzić ( najlepiej upiec poprzedniego dnia) Masa: 0,5 l. śmietanki 30% 1 serek mascarpone ( 250 g) 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ( mniej niż 1/4 szklanki) fruktoza do smaku ( dałam chyba 2 łyżki ) Śmietankę ubić na sztywno stopniowo wmieszać serek+ fruktozę a na koniec wlać pomalutku żelatynę i już b. krótko razem wymieszać ( uważać żeby się nie zwarzyło) Biszkopt przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem ( woda+ sok cytrynowy+ fruktoza do smaku) i przełożyć masą. Część masy zostawić do posmarowania boków i wierzchu. Udekorować wg uznania-ja boki obsypałam siekanymi orzechami a wierzch posypałam startą gorzką czekoladą ( 70%) [ATTACH=full]45504[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Montignac
Tłuszczowe desery
Tort orzechowy MM
Top
Bottom