Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort ptysiowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 814429" data-attributes="member: 8029"><p>[ATTACH=full]37697[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]37698[/ATTACH]</p><p></p><p>Bardzo delikatny tort.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 szklanka mleka</p><p>13 dag masła</p><p>szczypta soli</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>2 szklanki mąki</p><p>8 jajek</p><p>Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować.</p><p>Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od dna.</p><p>Przestudzić, a następnie miksować, dodając po 1 jajku.</p><p>Ciasto podzielić na 4 części i upiec kolejno 4 krążki, w tortownicy (o średnicy 26cm)</p><p> wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy krążek piec około 15 min.w temp.240st.C</p><p>( ja piekłam 20 min.w temp. 220st.C.</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p>75dag mandarynek (6 sztuk)bez pestek</p><p>6 łyżek likieru pomarańczowego</p><p>15 dag dżemu brzoskwiniowego</p><p>750 ml śmietany kremówki</p><p>3 opakowania śmietan-fixu</p><p>5 łyżek cukry pudru</p><p></p><p>Śmietanę schłodzić.</p><p>Mandarynki obrać dokładnie i rozdzielić na cząstki.</p><p>W misce zmieszać: 10dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać cząstki mandarynek i wymieszać.</p><p>Osobno zmieszać pozostały dżem z resztą likieru.</p><p>Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fix i cukier puder.</p><p>Jeden krążek ptysiowy ułożyć na dnie tortownicy,posmarować dżemem z likierem</p><p> i wyłożyć 2/3 mandarynek.</p><p>Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,przykryć drugim krążkiem ciasta, </p><p>lekko go docisnąć i posmarować dżemem. Na tym krążku położyć resztę mandarynek </p><p>i rozsmarować na nich 1/3 śmietany.</p><p>Na wierzchu ułożyć trzeci krążek ciasta i znów lekko docisnąć.</p><p>Posmarować wierzch resztą dżemu oraz resztą bitej śmietany i włożyć </p><p>tortownicę z tortem na 1 godzinę do lodówki.</p><p>Ostatni krążek ciasta połamać na małe cząstki. Tort ostrożnie wyjąć z formy na paterę i</p><p> wierzch oraz boki posypać kawałkami ciasta.</p><p></p><p>Moje uwagi:użyć mandarynek słodkich bez pestek, a dla ułatwienia </p><p>wszystkie 3 krążki ciasta smarowałam dżemem przed włożeniem do formy.</p><p>Robiłam go dwukrotnie i polecam do wypróbowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 814429, member: 8029"] [ATTACH=full]37697[/ATTACH] [ATTACH=full]37698[/ATTACH] Bardzo delikatny tort. Ciasto: 1 szklanka mleka 13 dag masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Mleko przelać do garnka i dolać ok. 150 ml wody. Dodać masło, sól oraz cukier i zagotować. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od dna. Przestudzić, a następnie miksować, dodając po 1 jajku. Ciasto podzielić na 4 części i upiec kolejno 4 krążki, w tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy krążek piec około 15 min.w temp.240st.C ( ja piekłam 20 min.w temp. 220st.C. Dodatkowo: 75dag mandarynek (6 sztuk)bez pestek 6 łyżek likieru pomarańczowego 15 dag dżemu brzoskwiniowego 750 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan-fixu 5 łyżek cukry pudru Śmietanę schłodzić. Mandarynki obrać dokładnie i rozdzielić na cząstki. W misce zmieszać: 10dag dżemu z 4 łyżkami likieru, dodać cząstki mandarynek i wymieszać. Osobno zmieszać pozostały dżem z resztą likieru. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając śmietan-fix i cukier puder. Jeden krążek ptysiowy ułożyć na dnie tortownicy,posmarować dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek. Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko go docisnąć i posmarować dżemem. Na tym krążku położyć resztę mandarynek i rozsmarować na nich 1/3 śmietany. Na wierzchu ułożyć trzeci krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Posmarować wierzch resztą dżemu oraz resztą bitej śmietany i włożyć tortownicę z tortem na 1 godzinę do lodówki. Ostatni krążek ciasta połamać na małe cząstki. Tort ostrożnie wyjąć z formy na paterę i wierzch oraz boki posypać kawałkami ciasta. Moje uwagi:użyć mandarynek słodkich bez pestek, a dla ułatwienia wszystkie 3 krążki ciasta smarowałam dżemem przed włożeniem do formy. Robiłam go dwukrotnie i polecam do wypróbowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort ptysiowy
Bottom