Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort "Książę Regent"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 406213" data-attributes="member: 956"><p><em><span style="color: #009900">Przepis pochodzi z numeru 5/2001 &quot;Smaki i Aromaty&quot;. Może się komuś przyda na Święta.</span></em></p><p></p><p><strong>Ciasto</strong></p><p>7 jajek</p><p>200g gorzkiej czekolady</p><p>7 łyżek cukru</p><p>150g masła</p><p>4 płaskie łyżki mąki</p><p>25 ml rumu</p><p>szczypta soli</p><p>szczypta zmielonego imbiru</p><p></p><p><strong>Krem truflowy</strong></p><p>100g gorzkiej czekolady</p><p>200g masła</p><p>150g drobnego cukru</p><p>3 jajka</p><p>100ml śmietanki 36%</p><p>25ml rumu</p><p>słoik konfitury z czarnej porzeczki</p><p>łyżeczka żelatyny</p><p>płatki czekoladowe i cukier puder</p><p></p><p>1. Zagotuj w płaskim garnku wodę. Zanurz w nim mniejszy rondel i włoż do niego masło i czekoladę. Mieszaj, aż masa się roztopi - w większym garnku woda powinna tylko &quot;mrugać&quot;. Zdejmij rondel z wodnej kąpieli, wbij po jednym żółtku, dodaj imbir, rum i ucieraj mikserem gęsty, puszysty krem.</p><p></p><p>2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli, wsypuj stopniowo cukier i ubijaj tak długo, aż piana stanie się lśniąca i bardzo sztywna. Do kremu czekoladowego wsyp przez sitko mąkę, dodaj 5 łyżek piany i starannie wymieszaj trzepaczką rózgową. Resztę piany bardzo starannie wymieszaj z ciastem.</p><p></p><p>3. Posmaruj spód tortownicy (23-25cm średnicy) masłem, wyłóż krążkiem pergaminu i przełóż ciasto. Piecz najpierw w temp. 170 stopni, a gdy biszkopt wyrośnie zwiększ do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.</p><p></p><p>4. Roztop w kąpieli wodnej 100g czekolady. Ubij mikserem schłodzoną śmietankę z łyżką cukru. Zmiksuj masło na puszysty krem w sporej misce. Odcedź 5 łyżek soku z konfitury, zagotuj z 2 łyżkami wody i wymieszaj z żelatyną. Wbij do rondelka jajka, wsyp cukier i trzymając rondelek na ledwie &quot;mrugającym&quot; ogniu ucieraj puszystą, jasną masę. Zdejmij z ognia, niech wystygnie.</p><p></p><p>5. Dodaj do masła wystudzoną czekoladę, utrzyj starannie i zacznij wlewać - po 2 łyżki - masę jajeczną. Ucieraj dalej, a potem dodaj śmietankę (nie może być zimna, bo krem się owarzy), sok z żelatyną i rum. Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką rózgową. Wstaw na 30 minut do lodówki.</p><p></p><p>6. Przekrój biszkopt na 2 krążki, posmaruj kremem i udekoruj płatkami czekoladowymi. Ale równie efektowna będzie dekoracja z czekolady (dodatkowe 50g) utartej na tarce ze średnimi oczkami i cukru pudru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 406213, member: 956"] [I][COLOR=#009900]Przepis pochodzi z numeru 5/2001 "Smaki i Aromaty". Może się komuś przyda na Święta.[/COLOR][/I] [B]Ciasto[/B] 7 jajek 200g gorzkiej czekolady 7 łyżek cukru 150g masła 4 płaskie łyżki mąki 25 ml rumu szczypta soli szczypta zmielonego imbiru [B]Krem truflowy[/B] 100g gorzkiej czekolady 200g masła 150g drobnego cukru 3 jajka 100ml śmietanki 36% 25ml rumu słoik konfitury z czarnej porzeczki łyżeczka żelatyny płatki czekoladowe i cukier puder 1. Zagotuj w płaskim garnku wodę. Zanurz w nim mniejszy rondel i włoż do niego masło i czekoladę. Mieszaj, aż masa się roztopi - w większym garnku woda powinna tylko "mrugać". Zdejmij rondel z wodnej kąpieli, wbij po jednym żółtku, dodaj imbir, rum i ucieraj mikserem gęsty, puszysty krem. 2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli, wsypuj stopniowo cukier i ubijaj tak długo, aż piana stanie się lśniąca i bardzo sztywna. Do kremu czekoladowego wsyp przez sitko mąkę, dodaj 5 łyżek piany i starannie wymieszaj trzepaczką rózgową. Resztę piany bardzo starannie wymieszaj z ciastem. 3. Posmaruj spód tortownicy (23-25cm średnicy) masłem, wyłóż krążkiem pergaminu i przełóż ciasto. Piecz najpierw w temp. 170 stopni, a gdy biszkopt wyrośnie zwiększ do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 4. Roztop w kąpieli wodnej 100g czekolady. Ubij mikserem schłodzoną śmietankę z łyżką cukru. Zmiksuj masło na puszysty krem w sporej misce. Odcedź 5 łyżek soku z konfitury, zagotuj z 2 łyżkami wody i wymieszaj z żelatyną. Wbij do rondelka jajka, wsyp cukier i trzymając rondelek na ledwie "mrugającym" ogniu ucieraj puszystą, jasną masę. Zdejmij z ognia, niech wystygnie. 5. Dodaj do masła wystudzoną czekoladę, utrzyj starannie i zacznij wlewać - po 2 łyżki - masę jajeczną. Ucieraj dalej, a potem dodaj śmietankę (nie może być zimna, bo krem się owarzy), sok z żelatyną i rum. Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką rózgową. Wstaw na 30 minut do lodówki. 6. Przekrój biszkopt na 2 krążki, posmaruj kremem i udekoruj płatkami czekoladowymi. Ale równie efektowna będzie dekoracja z czekolady (dodatkowe 50g) utartej na tarce ze średnimi oczkami i cukru pudru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort "Książę Regent"
Top
Bottom