- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Wklepuję przepis pysznego i "innego" tortu. Smakowita odmiana
Przepis z "Ciast domowych" z '94 roku.
Na ciasto:
250 g margaryny
1 zapach pomarańczowy
250 g cukru
6 jaj
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
Wszystkie składniki ciasta utrzeć jak na ciasto ucierane.
Spód tortownicy 26 - 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć tylko 2-3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec ok 10 min w 200 - 225 stopniach. Po kolei upiec 6-8 spodów.
Ostudzić na kratce.
Na masę:
250 g masła lub margaryny
1 zapach cytrynowy
100 g twarogu
250 g cukru pudru (następnym razem dam połowę, bo z tą ilością za bardzo słodkie)
2-3 łyżki gęstego soku truskawkowego
Utrzeć na puch masło, dodać zapach cytrynowy, biały ser i cukier puder, na koniec porcjami dodawać sok truskawkowy.
Przekładać masą placki.
Tort wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Od razu piszę, że masa jest "chrupiąca" i taka ma być. W gazetce ten tort jest nazwany właśnie chrupiący. Cukier puder nie rozpuszcza się całkowicie w masie i daje wrażenie chrupania

Na ciasto:
250 g margaryny
1 zapach pomarańczowy
250 g cukru
6 jaj
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
Wszystkie składniki ciasta utrzeć jak na ciasto ucierane.
Spód tortownicy 26 - 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć tylko 2-3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec ok 10 min w 200 - 225 stopniach. Po kolei upiec 6-8 spodów.
Ostudzić na kratce.
Na masę:
250 g masła lub margaryny
1 zapach cytrynowy
100 g twarogu
250 g cukru pudru (następnym razem dam połowę, bo z tą ilością za bardzo słodkie)
2-3 łyżki gęstego soku truskawkowego
Utrzeć na puch masło, dodać zapach cytrynowy, biały ser i cukier puder, na koniec porcjami dodawać sok truskawkowy.
Przekładać masą placki.
Tort wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.


Od razu piszę, że masa jest "chrupiąca" i taka ma być. W gazetce ten tort jest nazwany właśnie chrupiący. Cukier puder nie rozpuszcza się całkowicie w masie i daje wrażenie chrupania
