Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort "Pijana wiśnia"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 976015" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]52508[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>* 3 żółtka</p><p>* 250 g masła lub margaryny</p><p>* 1 szklanka śmietany</p><p>* &#1086;k. 500-600 g mąki</p><p>* 1 opakowanie/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 6 równych części i wstawić do lodówki na kilka godzin (jeszcze lepiej na noc). </p><p></p><p>* 3 białka</p><p>* 1 szklanka cukru</p><p>* 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>* ok. 50 ml wódka/koniak</p><p></p><p>1 litr wiśni konserwowanych we własnym soku (bez pestek)</p><p>Wiśnie odcedzić od soku. Spryskać wódką lub koniakiem i odstawić na 30 minut. </p><p>Ubić sztywną pianę z 3 białek, dodając stopniowo 1 szklankę cukru. Do piany dodać wiśnie i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. </p><p></p><p>Jedną część ciasta cienko rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto wyłożyć 1/3 piany z wiśniami i nakryć drugą częścią ciasta. Brzegi obu ciast złączyć (zaszczypać). Wierzchnie ciasto nakłuć i wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika . Pieczemy ok. 30 minut.</p><p>Takim sposobem pieczemy trzy placki. </p><p>Gotowe placki przekładamy kremem</p><p></p><p></p><p>Dwa warianty kremu:</p><p></p><p>1. Krem budyniowy: </p><p>* 0.5 litra mleka, </p><p>* 3 łyżki mąki, </p><p>* 1 szklanka cukru, </p><p>* 1 jajko, </p><p>* cukier waniliowy</p><p>* 250 g masła</p><p>* 1-2 łyżki koniaku</p><p>Z mleka, mąki , cukru i jajka ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając, na koniec dodają koniak.</p><p></p><p>2. Krem z gotowanego mleka skondensowanego</p><p>* 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego (może być gotowa masa krówkowa) ,</p><p>* 250 g masła ,</p><p>* 1 łyżka koniaku</p><p>Utrzeć masło i dodać gotowane mleko oraz koniak. Utrzeć razem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 976015, member: 17357"] [ATTACH=full]52508[/ATTACH] Ciasto: * 3 żółtka * 250 g masła lub margaryny * 1 szklanka śmietany * оk. 500-600 g mąki * 1 opakowanie/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 6 równych części i wstawić do lodówki na kilka godzin (jeszcze lepiej na noc). * 3 białka * 1 szklanka cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * ok. 50 ml wódka/koniak 1 litr wiśni konserwowanych we własnym soku (bez pestek) Wiśnie odcedzić od soku. Spryskać wódką lub koniakiem i odstawić na 30 minut. Ubić sztywną pianę z 3 białek, dodając stopniowo 1 szklankę cukru. Do piany dodać wiśnie i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Jedną część ciasta cienko rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto wyłożyć 1/3 piany z wiśniami i nakryć drugą częścią ciasta. Brzegi obu ciast złączyć (zaszczypać). Wierzchnie ciasto nakłuć i wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika . Pieczemy ok. 30 minut. Takim sposobem pieczemy trzy placki. Gotowe placki przekładamy kremem Dwa warianty kremu: 1. Krem budyniowy: * 0.5 litra mleka, * 3 łyżki mąki, * 1 szklanka cukru, * 1 jajko, * cukier waniliowy * 250 g masła * 1-2 łyżki koniaku Z mleka, mąki , cukru i jajka ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając, na koniec dodają koniak. 2. Krem z gotowanego mleka skondensowanego * 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego (może być gotowa masa krówkowa) , * 250 g masła , * 1 łyżka koniaku Utrzeć masło i dodać gotowane mleko oraz koniak. Utrzeć razem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort "Pijana wiśnia"
Top
Bottom