Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort rafaello na bazie murzynka (zmodyfikowany)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 162277" data-attributes="member: 17"><p>Upiec murzynek z dowolnego przepisu (obecnie - bo kiedyś piekłam inny - polecam murzynek z przepisu Iguany - określany jako ciasto czekoladowe - pozwolisz Iguana, że zacytuję przepis)</p><p></p><p>4 jajka </p><p>1 margaryna </p><p>1,5 szklanki cukru (ja dodaję 1 i 1/3) </p><p>2 szklanki maki </p><p>2 łyżki kakao </p><p>1 szklanka mocnej kawy (ja zaparzam kawę w 1/2 szklanki wody)</p><p>2 łyżeczki proszku </p><p></p><p>Z kawy, kakao, cukru i margaryny ugotować czekoladę. Ostudzić. Dodać całe jajka i mąkę z proszkiem. Upiec (ja piekę w 190oC) </p><p></p><p>Masa (w ilości na średnią tortownicę – nie trzeba sztywno się trzymać proporcji – u mnie składniki &#8222;ewoluowały&#8221; od bardziej do mniej słodkiej masy)</p><p>150 ml kremówki </p><p>1/2 "śnieżki" w proszku </p><p>1/3 białej czekolady </p><p>1/2 śmietan- fixu</p><p></p><p>Dżem z czarnej porzeczki firmy Łowicz (naprawdę polecam)</p><p>alkohol do nasączenia </p><p>polewa czekoladowa</p><p></p><p>Ubić kremówkę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i śnieżkę, a na koniec startą (na najdrobniejszych oczkach) czekoladę (polecam lekkie zmrożenie jej w zamrażalniku). </p><p>W wersji z mniammniama w masie były jeszcze wiórki kokosowe - jakiejś dobrej firmy - koniecznie drobne. </p><p></p><p>Murzynka przekroić na 3 krążki (można też "skroić" wierzch - bo jest twardy i nierówny a wierzchni krążek włożyć do środka) . </p><p>Każdy krążek nasączyć herbatą z alkoholem (nie słodkim - jakaś wódka). </p><p>Pierwszy krążek posmarować dżemem , przycisnąć drugim. Drugi posmarować masą i przykryć trzecim. Wierzch – zwłaszcza jeżeli jest miękki - posmarować dżemem a dopiero potem oblać razem z bokami polewą czekoladową . </p><p>Można przybrać wiórkami kokosowymi lub ubić więcej śmietany i ozdobić szprycą. </p><p>Schować do lodówki. </p><p>Zdecydowanie najlepszy po co najmniej 12 godz. w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 162277, member: 17"] Upiec murzynek z dowolnego przepisu (obecnie - bo kiedyś piekłam inny - polecam murzynek z przepisu Iguany - określany jako ciasto czekoladowe - pozwolisz Iguana, że zacytuję przepis) 4 jajka 1 margaryna 1,5 szklanki cukru (ja dodaję 1 i 1/3) 2 szklanki maki 2 łyżki kakao 1 szklanka mocnej kawy (ja zaparzam kawę w 1/2 szklanki wody) 2 łyżeczki proszku Z kawy, kakao, cukru i margaryny ugotować czekoladę. Ostudzić. Dodać całe jajka i mąkę z proszkiem. Upiec (ja piekę w 190oC) Masa (w ilości na średnią tortownicę – nie trzeba sztywno się trzymać proporcji – u mnie składniki „ewoluowały” od bardziej do mniej słodkiej masy) 150 ml kremówki 1/2 "śnieżki" w proszku 1/3 białej czekolady 1/2 śmietan- fixu Dżem z czarnej porzeczki firmy Łowicz (naprawdę polecam) alkohol do nasączenia polewa czekoladowa Ubić kremówkę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i śnieżkę, a na koniec startą (na najdrobniejszych oczkach) czekoladę (polecam lekkie zmrożenie jej w zamrażalniku). W wersji z mniammniama w masie były jeszcze wiórki kokosowe - jakiejś dobrej firmy - koniecznie drobne. Murzynka przekroić na 3 krążki (można też "skroić" wierzch - bo jest twardy i nierówny a wierzchni krążek włożyć do środka) . Każdy krążek nasączyć herbatą z alkoholem (nie słodkim - jakaś wódka). Pierwszy krążek posmarować dżemem , przycisnąć drugim. Drugi posmarować masą i przykryć trzecim. Wierzch – zwłaszcza jeżeli jest miękki - posmarować dżemem a dopiero potem oblać razem z bokami polewą czekoladową . Można przybrać wiórkami kokosowymi lub ubić więcej śmietany i ozdobić szprycą. Schować do lodówki. Zdecydowanie najlepszy po co najmniej 12 godz. w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort rafaello na bazie murzynka (zmodyfikowany)
Bottom