- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
1 lyzka kakao
2/3 szkl. maki / przesiac razem
340g czekolady polslodkiej (bittersweet)* - czekolade rozpuscic
80g masla
5 jaj (4 zoltka i 5 bialek)
dzem morelowy
340g masy marcepanowej
1 i 1/2 lyzeczki oleju
Maslo utrzec z cukrem. Powoli dodawac czekolade (1/2 szkl) i zoltka - po jednym - i na zmiane .... czekolada, zoltko, czekolada.
Rowniez po trochu dodawac make z kakao i polaczyc, ale nie przemieszac
Piec w lekko natluszczonej foremce - do tego ten olej (tortownica 20cm).
Piec w NAGRZANYM piekarniku w temp. 160 stopni 1h15min.
Studzic 10 min.
Potem posmarowac dzemem i przykryc kolderka z rozwalkowanego marcepana.
przepis z Sacher Hotel w Wiedniu
* odpowiednia bedzie czekolada Gorzka Wawela czy Wedla (ale nie ta 70% i wiecej kakako - te sa za gorzkie) lub Alprose Swiss (Bitter-sweet wlasnie) - powinna byc w Polsce
2/3 szkl. maki / przesiac razem
340g czekolady polslodkiej (bittersweet)* - czekolade rozpuscic
80g masla
5 jaj (4 zoltka i 5 bialek)
dzem morelowy
340g masy marcepanowej
1 i 1/2 lyzeczki oleju
Maslo utrzec z cukrem. Powoli dodawac czekolade (1/2 szkl) i zoltka - po jednym - i na zmiane .... czekolada, zoltko, czekolada.
Rowniez po trochu dodawac make z kakao i polaczyc, ale nie przemieszac
Piec w lekko natluszczonej foremce - do tego ten olej (tortownica 20cm).
Piec w NAGRZANYM piekarniku w temp. 160 stopni 1h15min.
Studzic 10 min.
Potem posmarowac dzemem i przykryc kolderka z rozwalkowanego marcepana.
przepis z Sacher Hotel w Wiedniu
* odpowiednia bedzie czekolada Gorzka Wawela czy Wedla (ale nie ta 70% i wiecej kakako - te sa za gorzkie) lub Alprose Swiss (Bitter-sweet wlasnie) - powinna byc w Polsce
Ostatnią edycję dokonał moderator: