Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
tort smietanowo - orzechowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Agatka" data-source="post: 362186" data-attributes="member: 2215"><p>moja mama bardzo czesto robi torty - ciagle ktos z rodzinki dzwoni i mowi &quot;Basiu jestes specjalistka upiecz&quot;</p><p>ostatnio kolezance wyszukiwalam sprawdzone</p><p>i pomyslalam ze i z wami sie nimi podziele (niestety nie mam zdjec, ale jak sama je bede piec to pewnie zrobie)</p><p></p><p>Tort smietanowo orzechowy </p><p>na mala tortownice(ewent srednia) </p><p></p><p>ciasto: </p><p>200 g masla </p><p>3 jajka </p><p>200 g cukru </p><p>250 g maki </p><p>1/2 lyzeczki proszku do pieczenia </p><p></p><p>krem i nadzienie: </p><p>25 g mlecznej czekolady </p><p>200 g smietany </p><p>4 lyzki dzemu pomaranczowego </p><p>lyzeczka soku z pomaranczowego </p><p>2 g zelatyny instant </p><p>1/2 opakowania cukru waniliowego </p><p>25 g cukru pudru </p><p>100 g zmielonych orzechow najlepiej laskowych </p><p></p><p>dekoracja: </p><p>100 g smietany </p><p>lyzeczka cukru pudru </p><p>1/2 opakowania smietanfixu </p><p>12 orzechow laskowych </p><p>10 plasterkow z pomaranczy (jesli nie chcesz mozna je zastapic np platkami migdalowymi bo one ida na boki tortu) </p><p></p><p>przygotowanie </p><p>ciasto </p><p>maslo stopic ostudzic , bialka ubic z 1/2 cukru i szczypta soli na sztywna piane. zoltka otrzec z reszta cukru i maslem na pulchna mase </p><p>dodac piane z bialek, delikatnie zamieszac lyzka, przesiana make z proszkiem do pieczenia wsypad co masy i wlac do wysmarowanej tluszczem i bulka tarta tortownicy </p><p>piec 35 - 40 min w temp 180 st jak wystygnie przekroic na 3 krazki </p><p></p><p>czekolade pokruszyc stopic w kapieli wodnej </p><p>dodac 2 lyzki smietany dokladnie wymieszac, czekolada posmarowac 1 krazek ciasta przestudzic </p><p>dzem utrzec z sokiem podgrzac posmarowac drugi krazek </p><p></p><p>krem: zelatyne rozpuscic pozostala smietane ubic z cukrem waniliowym i cukrem pudrem dodac zelatyne dalej ubijac wsypac orzechy wymieszac delikatnie odstawic na 10 min </p><p>krem podzielic na 2 czesci </p><p>jedna posmarowac na krazku z czekolada druga na krazku z dzemem </p><p>wszystkie krazki zlozyc </p><p></p><p>dekoracja </p><p>smietane ubic z cukrem pudrem i smietanfixem </p><p>tort wysmarowac smietana udekorowac boki plasterkami pomaranczy przekrojonymi na pol albo obsypac migdalami </p><p>orzechy pokroic w plasterki i udekorowac wierzch tortu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Agatka, post: 362186, member: 2215"] moja mama bardzo czesto robi torty - ciagle ktos z rodzinki dzwoni i mowi "Basiu jestes specjalistka upiecz" ostatnio kolezance wyszukiwalam sprawdzone i pomyslalam ze i z wami sie nimi podziele (niestety nie mam zdjec, ale jak sama je bede piec to pewnie zrobie) Tort smietanowo orzechowy na mala tortownice(ewent srednia) ciasto: 200 g masla 3 jajka 200 g cukru 250 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia krem i nadzienie: 25 g mlecznej czekolady 200 g smietany 4 lyzki dzemu pomaranczowego lyzeczka soku z pomaranczowego 2 g zelatyny instant 1/2 opakowania cukru waniliowego 25 g cukru pudru 100 g zmielonych orzechow najlepiej laskowych dekoracja: 100 g smietany lyzeczka cukru pudru 1/2 opakowania smietanfixu 12 orzechow laskowych 10 plasterkow z pomaranczy (jesli nie chcesz mozna je zastapic np platkami migdalowymi bo one ida na boki tortu) przygotowanie ciasto maslo stopic ostudzic , bialka ubic z 1/2 cukru i szczypta soli na sztywna piane. zoltka otrzec z reszta cukru i maslem na pulchna mase dodac piane z bialek, delikatnie zamieszac lyzka, przesiana make z proszkiem do pieczenia wsypad co masy i wlac do wysmarowanej tluszczem i bulka tarta tortownicy piec 35 - 40 min w temp 180 st jak wystygnie przekroic na 3 krazki czekolade pokruszyc stopic w kapieli wodnej dodac 2 lyzki smietany dokladnie wymieszac, czekolada posmarowac 1 krazek ciasta przestudzic dzem utrzec z sokiem podgrzac posmarowac drugi krazek krem: zelatyne rozpuscic pozostala smietane ubic z cukrem waniliowym i cukrem pudrem dodac zelatyne dalej ubijac wsypac orzechy wymieszac delikatnie odstawic na 10 min krem podzielic na 2 czesci jedna posmarowac na krazku z czekolada druga na krazku z dzemem wszystkie krazki zlozyc dekoracja smietane ubic z cukrem pudrem i smietanfixem tort wysmarowac smietana udekorowac boki plasterkami pomaranczy przekrojonymi na pol albo obsypac migdalami orzechy pokroic w plasterki i udekorowac wierzch tortu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
tort smietanowo - orzechowy
Top
Bottom