Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort śmietanowo - orzechowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaSz" data-source="post: 428369" data-attributes="member: 1705"><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>200g masła</p><p>180g cukru</p><p>skórka z cytryny</p><p>1 żółtko</p><p>1 jajko</p><p>400g mąki</p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>250g cukru</p><p>500g mieszanki orzechów</p><p>300g śmietany</p><p>4 łyżki miodu</p><p>10ml wiśniówki</p><p><strong>Poza tym:</strong></p><p>1 żółtko</p><p>1 łyżka mleka</p><p>cukier puder do dekoracji</p><p>Wymieszaj masło, słorkę i cukier. Dodaj jajko, żółtko i mąkę, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i wstaw na 30min do lodówki.</p><p>Przygotuj nadzienie. Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj. Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi. Wyłóż masę orzechową. Na masę wyłóż resztę ciasta. Rozmąć żółtko z mlekiem, posmaruj ciasto i piecz ok.45 min. Po 35min przykryj ciasto folią aluminiową. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaSz, post: 428369, member: 1705"] [B]Ciasto:[/B] 200g masła 180g cukru skórka z cytryny 1 żółtko 1 jajko 400g mąki [B]Nadzienie:[/B] 250g cukru 500g mieszanki orzechów 300g śmietany 4 łyżki miodu 10ml wiśniówki [B]Poza tym:[/B] 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do dekoracji Wymieszaj masło, słorkę i cukier. Dodaj jajko, żółtko i mąkę, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i wstaw na 30min do lodówki. Przygotuj nadzienie. Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj. Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi. Wyłóż masę orzechową. Na masę wyłóż resztę ciasta. Rozmąć żółtko z mlekiem, posmaruj ciasto i piecz ok.45 min. Po 35min przykryj ciasto folią aluminiową. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort śmietanowo - orzechowy
Top
Bottom