Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tort warzywny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 589703" data-attributes="member: 1080"><p><u><strong>Tort warzywny</strong></u></p><p></p><p>Naleśniki: </p><p>3 szklanki mąki pszennej razowej </p><p>1 szklanka zmielonych płatków owsianych</p><p>1/8 łyżeczki kurkumy</p><p>sól </p><p>majeranek </p><p>bazylia </p><p>pieprz ziołowy</p><p>woda </p><p>3 łyżki oliwy/oleju</p><p></p><p>Wymieszać mąkę pszenną, zmielone płatki, kurkumę, sól, majeranek, bazylię, pieprz ziołowy, dodać wodę, oliwę i zmiksować, odstawić na co najmniej 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć jak największe, średniej grubości naleśniki.</p><p></p><p>Farsz: </p><p>1. 1 brokuł</p><p>Pokroić na płaskie różyczki, obgotować krótko w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się).</p><p>2. 15 liści kapusty, przecier pomidorowy</p><p>Całe liście kapusty (wyciąć wcześniej wszystkie grube części) gotować do miękkości w osolonej wodzie z przecierem pomidorowym</p><p>3. 1 szklanka zielonej soczewicy, 3 cebule, majeranek, sól, bazylia, oliwa</p><p>Ugotować soczewicę. Podsmażyć cebulkę na patelni, dodać ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, łyżkę oliwy i miksować.</p><p>4. 8 łyżek słonecznika, 3-4 duże ząbki czosnku, oliwa</p><p>Słonecznik zrumienić lekko na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, przez moment trzymać jeszcze na ogniu.</p><p></p><p>Sos: </p><p>2 przeciery pomidorowy ze słoiczka</p><p>2-3 duże ząbki czosnku</p><p>majeranek </p><p>oregano (sporo)</p><p>bazylia </p><p>sól </p><p>pieprz ziołowy</p><p></p><p>Do przecieru dodać trochę wody, wyciśnięty czosnek oraz majeranek, oregano, bazylię, sól i pieprz ziołowy.</p><p></p><p>Na okrągłej, wysmarowaną oliwą tortownicy układać:</p><p>naleśnik </p><p>warstwę soczewicy</p><p>naleśnik </p><p>sos, połowę liści kapusty, na nie sporo sosu</p><p>naleśnik </p><p>brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem</p><p>naleśnik </p><p>warstwę soczewicy</p><p>naleśnik </p><p>sos, liście kapusty z sosem</p><p>naleśnik </p><p>brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem</p><p>naleśnik </p><p>Wierzch polewamy oliwą z czosnkiem.</p><p> </p><p>Wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem.</p><p> Można dowolnie modyfikować dobór składników, może być tort ze szpinakiem, pieczarkami, papryką. Istotna jest duża ilość ziół i czosnku, to jest cały urok tortu. Trzeba pamiętać, by kłaść dużo sosu pod i na liście kapusty. Bardzo smaczny również na zimno. Doskonałe danie dla gości, gdyż można je przygotować wcześniej i w dowolnej chwili zapiec.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 589703, member: 1080"] [U][B]Tort warzywny[/B][/U] Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka zmielonych płatków owsianych 1/8 łyżeczki kurkumy sól majeranek bazylia pieprz ziołowy woda 3 łyżki oliwy/oleju Wymieszać mąkę pszenną, zmielone płatki, kurkumę, sól, majeranek, bazylię, pieprz ziołowy, dodać wodę, oliwę i zmiksować, odstawić na co najmniej 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć jak największe, średniej grubości naleśniki. Farsz: 1. 1 brokuł Pokroić na płaskie różyczki, obgotować krótko w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się). 2. 15 liści kapusty, przecier pomidorowy Całe liście kapusty (wyciąć wcześniej wszystkie grube części) gotować do miękkości w osolonej wodzie z przecierem pomidorowym 3. 1 szklanka zielonej soczewicy, 3 cebule, majeranek, sól, bazylia, oliwa Ugotować soczewicę. Podsmażyć cebulkę na patelni, dodać ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, łyżkę oliwy i miksować. 4. 8 łyżek słonecznika, 3-4 duże ząbki czosnku, oliwa Słonecznik zrumienić lekko na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, przez moment trzymać jeszcze na ogniu. Sos: 2 przeciery pomidorowy ze słoiczka 2-3 duże ząbki czosnku majeranek oregano (sporo) bazylia sól pieprz ziołowy Do przecieru dodać trochę wody, wyciśnięty czosnek oraz majeranek, oregano, bazylię, sól i pieprz ziołowy. Na okrągłej, wysmarowaną oliwą tortownicy układać: naleśnik warstwę soczewicy naleśnik sos, połowę liści kapusty, na nie sporo sosu naleśnik brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem naleśnik warstwę soczewicy naleśnik sos, liście kapusty z sosem naleśnik brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem naleśnik Wierzch polewamy oliwą z czosnkiem. Wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem. Można dowolnie modyfikować dobór składników, może być tort ze szpinakiem, pieczarkami, papryką. Istotna jest duża ilość ziół i czosnku, to jest cały urok tortu. Trzeba pamiętać, by kłaść dużo sosu pod i na liście kapusty. Bardzo smaczny również na zimno. Doskonałe danie dla gości, gdyż można je przygotować wcześniej i w dowolnej chwili zapiec. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tort warzywny
Top
Bottom