Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 830043" data-attributes="member: 8429"><p>Przepis znalazłam na rosyjskim forum <a href="http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=627" target="_blank">Cook-Talk</a></p><p>______________________________________</p><p></p><p>Słodki miodowy mus na delikatnym biszkoptowym spodzie, do tego kwaśny sos żurawinowy... Bardzo udane połączenie smakowe. </p><p>Polecam!</p><p></p><p> [ATTACH=full]39161[/ATTACH]</p><p></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial Black'">Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym</span></span></p><p></p><p>Biszkopt:</p><p> - tłuszcz do wysmarowania formy,</p><p> - 2/3 szklanki mąki tortowej, plus 1/2 łyżki do wysypania formy,</p><p> - 3 duże jajka,</p><p> - 2 duże żółtka,</p><p> - 1/2 szklanki cukru,</p><p> - 56 g roztopionego i ochłodzonego masła.</p><p></p><p>Miodowy mus:</p><p> - 3 żółtka,</p><p> - dwie łyżki cukru,</p><p> - 1/2 szklanki miodu (użyłam akacjowego), </p><p> - 3,5 g żelatyny (dodałam dwie płaskie łyżeczki),</p><p> - 1 szklanka śmietany 30% lub 36%,</p><p> - 1 szklanka mascarpone (dałam jedno opakowanie - 250g),</p><p></p><p> Sos z żurawiny:</p><p> - 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, </p><p> - 1 szklanka cukru,</p><p> - 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,</p><p> - starta skórka z jednej pomarańczy.</p><p></p><p>Przygotować formę o średnicy 23 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 st C.</p><p>Jajka, żółtka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego ogrzania masy. Zdjąć naczynie z pary i nadal kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach. Gotowa masa powinna być lśniąca i gęsta. Przesiać mąkę do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Po wmieszaniu mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i ochłodzone masło. Jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 15 min (u mnie trwało to 20 min).</p><p>Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę patyczkiem. Upieczony biszkopt pozostawić na 15 min w formie, a następnie wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.</p><p> </p><p>Miodowy mus - w kąpieli wodnej ubić trzy żółtka z jedną łyżką cukru. Masę ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru i podwojenia objętości. Zdjąć naczynie z kąpieli wodnej i kontynuować ubijanie jeszcze przez 5-8 min. W małym naczyniu zagotować miód. Zdjąć z ognia, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody na 5 min. Następnie dodać do gorącego, ale nie gotującego się miodu. Mieszając rozpuścić żelatynę w miodzie. Wlać miód cieniutkim strumieniem do masy z żółtkiem ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach. </p><p>Ubić śmietanę z jedną łyżką cukru, w drugim naczyniu ubić mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodowym kremem.</p><p></p><p>W upieczonym biszkopcie ostrym nożem zrobić nacięcie wokół krawędzi na ok. 1 cm. Należy uważać, żeby nie przeciąć ciasta do samego dna. Wydrążyć środek tworząc biszkoptową formę jak na tartę. Wylać miodowy mus na przygotowany spód i chłodzić przez 3 godziny, albo całą noc. </p><p>Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieścić w rondlu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając przez 20min. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepły sos wyłożyć na ochłodzony mus miodowy. Ponownie chłodzić ciasto przez godzinę lub dwie.</p><p></p><p> [ATTACH=full]39163[/ATTACH]</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 830043, member: 8429"] Przepis znalazłam na rosyjskim forum [URL="http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=627"]Cook-Talk[/URL] ______________________________________ Słodki miodowy mus na delikatnym biszkoptowym spodzie, do tego kwaśny sos żurawinowy... Bardzo udane połączenie smakowe. Polecam! [ATTACH=full]39161[/ATTACH] [SIZE=12][FONT=Arial Black]Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym[/FONT][/SIZE] Biszkopt: - tłuszcz do wysmarowania formy, - 2/3 szklanki mąki tortowej, plus 1/2 łyżki do wysypania formy, - 3 duże jajka, - 2 duże żółtka, - 1/2 szklanki cukru, - 56 g roztopionego i ochłodzonego masła. Miodowy mus: - 3 żółtka, - dwie łyżki cukru, - 1/2 szklanki miodu (użyłam akacjowego), - 3,5 g żelatyny (dodałam dwie płaskie łyżeczki), - 1 szklanka śmietany 30% lub 36%, - 1 szklanka mascarpone (dałam jedno opakowanie - 250g), Sos z żurawiny: - 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, - 1 szklanka cukru, - 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, - starta skórka z jednej pomarańczy. Przygotować formę o średnicy 23 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Jajka, żółtka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego ogrzania masy. Zdjąć naczynie z pary i nadal kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach. Gotowa masa powinna być lśniąca i gęsta. Przesiać mąkę do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Po wmieszaniu mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i ochłodzone masło. Jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 15 min (u mnie trwało to 20 min). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę patyczkiem. Upieczony biszkopt pozostawić na 15 min w formie, a następnie wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce. Miodowy mus - w kąpieli wodnej ubić trzy żółtka z jedną łyżką cukru. Masę ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru i podwojenia objętości. Zdjąć naczynie z kąpieli wodnej i kontynuować ubijanie jeszcze przez 5-8 min. W małym naczyniu zagotować miód. Zdjąć z ognia, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody na 5 min. Następnie dodać do gorącego, ale nie gotującego się miodu. Mieszając rozpuścić żelatynę w miodzie. Wlać miód cieniutkim strumieniem do masy z żółtkiem ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach. Ubić śmietanę z jedną łyżką cukru, w drugim naczyniu ubić mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodowym kremem. W upieczonym biszkopcie ostrym nożem zrobić nacięcie wokół krawędzi na ok. 1 cm. Należy uważać, żeby nie przeciąć ciasta do samego dna. Wydrążyć środek tworząc biszkoptową formę jak na tartę. Wylać miodowy mus na przygotowany spód i chłodzić przez 3 godziny, albo całą noc. Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieścić w rondlu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając przez 20min. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepły sos wyłożyć na ochłodzony mus miodowy. Ponownie chłodzić ciasto przez godzinę lub dwie. [ATTACH=full]39163[/ATTACH] Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym
Bottom