- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Zawsze robi trochę większe wrażenie, niż zwykły biszkopt. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie, ale lekko go zmodyfikowałam i krem kawowy zastąpiłam budyniowym.
Może nie wyglądać bardzo profesjonalnie, ale dopiero się wprawiam w pieczeniu. ; )
Na ciasto: 6 jaj, 350 g cukru, 375 g mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 125 ml oleju, 2 łyżki kakao
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem ze 175 g cukru.
2. Żółtka, 125 ml zimnej wody, 175 g cukru i olej wymieszać. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Do połowy ciasta dodać kakao.
3. Tortownicą wysmarować tłuszczem i wylewać na jej środek na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Piec około godziny w temperaturze 175 stopni.
Na krem: 1 jajo, 4 łyżki cukru, 100 g margaryny, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki mąki pszennej, szklanka mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego
1. ¾ szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z mąkami, jajem i cukrem. Dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy, aż masa zgęstnieje.
2. Ucieramy margarynę, dodając do niej budyń.
3. Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy je np. bitą śmietaną.

Na ciasto: 6 jaj, 350 g cukru, 375 g mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 125 ml oleju, 2 łyżki kakao
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem ze 175 g cukru.
2. Żółtka, 125 ml zimnej wody, 175 g cukru i olej wymieszać. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Do połowy ciasta dodać kakao.
3. Tortownicą wysmarować tłuszczem i wylewać na jej środek na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Piec około godziny w temperaturze 175 stopni.
Na krem: 1 jajo, 4 łyżki cukru, 100 g margaryny, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki mąki pszennej, szklanka mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego
1. ¾ szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z mąkami, jajem i cukrem. Dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy, aż masa zgęstnieje.
2. Ucieramy margarynę, dodając do niej budyń.
3. Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy je np. bitą śmietaną.
