Torta alla Gianduia---ciasto z Nutellą

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Przepis Nigelli, podany na forum gazeta.pl przez cipcipkurkę
icon_smile.gif
połączenie nutelli i czekolady
icon_mrgreen.gif
nie mogłam nie zrobić
fiesgrins.gif

6 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
szczypta soli
125 g niesolonego masła, miękkiego
400 g Nutelli (duży słoik)
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g ciemnej czekolady, stopionej i ostudzonej
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W osobnej misce miksujemy masło i Nutellę, dodajemy alkohol/wodę, żółtka, orzechy,
następnie czekoladę. Dodajemy łyżkę piany, mieszamy byle jak, a następnie delikatnie
dodajemy resztę piany (1/3 część na raz).
Foremkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem, przekładamy masę,
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 40 minut (aż ciasto będzie odstawać od
brzegów papieru).
Studzimy.
Przygotowujemy ganache: 125 ml kremówki podgrzewamy ze 125 g połamanej ciemnej
czekolady, dodajemy łyżkę Frangelico lub rumu, mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy
tym ciasto. Dekorujemy 100 g orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni i
ostudzonych. Zdjęcie cipcipkurki
bW3Qcc386MZMx3KTaA.jpg


U mnie na górze cukier puder zamiast ganache, bo uczulona na śmietanę jestem :neutral
d75132115e90a186e4b234108015573e,5,19,0.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,642
113
Już wiem, na co wykorzystam niemal nietknięty słoik Nutelli, który mi się plącze od pewnego czasu po szafce.
icon_smile.gif
Kupiłam kiedyś dla dziecia, ale mu nie zasmakowała i w związku z tym zalega bezproduktywnie i zajmuje miejsce....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ja jak zwykle z pytaniem: czy to ciasto jest "mokre" tzn. jak brownies, czy może orzechy zmielone wystarcza "za makę"
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
ciasto jest zdecydowanie ciężkie i mokre
icon_mrgreen.gif
ja dodaję jeszcze więcej nutelli więc już w ogóle jest słodkie i barrrdzo mokre
mniam.gif