Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torta all'arancia di Sicilia - tarta pomaranczowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mehlnerin" data-source="post: 1747192" data-attributes="member: 59363"><p>Właściwie to u nas zimowe ciasto, piekę je zwykle między świętami a trzema królami, czasami jeszcze w lutym. No ale w tym roku zupełnie o nim zapomniałam więc jest na powitanie wiosny.</p><p></p><p>Potrzebujesz</p><p>3 bio pomarańcze,</p><p>2 jajka,</p><p>100 gr masła,</p><p>200 gr maki,</p><p>200 gr cukru</p><p>1 łyżeczkę proszku do pieczenia,</p><p>Szczyptę soli.</p><p></p><p>Formke Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowac maslem i wysypać cukrem. </p><p>Pomarańcze dokładnie wymyć i z jednej ze skórka ukroić kilka cienkich plasterków. Wylozyc nimi dno foremki. Z dwoch pomaranczy zetrzec skorke. Z reszty wykroić białe części. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sitko, by okapaly. </p><p></p><p>Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę proszek do pieczenia, sól i na koniec pomarańcze i skórkę. Ciasto wylac na plastry pomarańczy. Piec w 200°C przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i odwrócić ciasto tak by plasterki były na górze. Ewentualnie pospacerowaliśmy cukrem pudrem</p><p></p><p>Ta upieczoną skórkę z pomarańczy można jeść. Mi bardzo smakuje. Zależnie od gatunku, może mieć trochę goryczki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]113770[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]113772[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mehlnerin, post: 1747192, member: 59363"] Właściwie to u nas zimowe ciasto, piekę je zwykle między świętami a trzema królami, czasami jeszcze w lutym. No ale w tym roku zupełnie o nim zapomniałam więc jest na powitanie wiosny. Potrzebujesz 3 bio pomarańcze, 2 jajka, 100 gr masła, 200 gr maki, 200 gr cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, Szczyptę soli. Formke Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowac maslem i wysypać cukrem. Pomarańcze dokładnie wymyć i z jednej ze skórka ukroić kilka cienkich plasterków. Wylozyc nimi dno foremki. Z dwoch pomaranczy zetrzec skorke. Z reszty wykroić białe części. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sitko, by okapaly. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę proszek do pieczenia, sól i na koniec pomarańcze i skórkę. Ciasto wylac na plastry pomarańczy. Piec w 200°C przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i odwrócić ciasto tak by plasterki były na górze. Ewentualnie pospacerowaliśmy cukrem pudrem Ta upieczoną skórkę z pomarańczy można jeść. Mi bardzo smakuje. Zależnie od gatunku, może mieć trochę goryczki. [ATTACH type="full"]113770[/ATTACH] [ATTACH type="full"]113772[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torta all'arancia di Sicilia - tarta pomaranczowa
Top
Bottom