Torta pasqualina

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Torta pasqualina
Potrawa z okolic Genuii pieczona w okresie świąt wielkiej nocy ale nie tylko.
Torta_pasqualina_1.jpg
Na ciasto:
500g mąki
2 łyżki oliwki + do smarowania
ok 1/4 l wody
sól

Na nadzienie:
1 kg szpinaku
miąsz z jednej bułki
80 g startego parmezanu
100 ml mleka
500 g Sera ricott albo podobnego
10 jajek
Sól i pieprz (po łyżeczce) , majeranek (2 łyżki)
100 g masła.

1.Wszystkie składniki na ciasto mieszam i to dosyć mocno tak by ciasto było sprężyste. Dzielę je na 12 części i tworzę z nich kulki. Kulki smaruję oliwką i przykrywam mokrą ścierką na 1 godzinę.
2.Spinak krótko blanszuję, mocno odciskam, chłodzę i siekam na drobne paski. Doprawiam solą, pieprzem i majerenkiem.
3.Miąsz bułki drobię , dodaję do mleka a następnie lekko odciskam.
4.Do ostudzonego szpinaku dodaję: bułkę, 2 jajka, starty parmezan, ricottę. Wszystko mieszam.
5.Smaruję masłem formę o średnicy 26 cm. Nstępnie każdą z 12 kulek ciasta rozwałkowuje na bardzo cienkie okrągłe płaty, starając się by najcieniej było na brzegach, a troszeczkę grubiej w środku. Smaruję jeszcze raz oliwką i przy pomocy rąk zaczynając od grubszego środka rozciągam tak by powstał okrąg, który wypełni całą tortownicę z brzegami i do tego by powstał jeszcze 1 centymetr zapasu na brzegu.
6.Pierwsze 6 płaty kładę na dno formy, obficie smarując każdy roztopionym masłem lub oliwą. Następnie dodaję masę serowo-szpinakową. Za pomocą łyżki tworzę 8 otworów, w które delikatnie dodaję jajka. Wszystko przykrywam pozostałymi 6-cioma płatami nie zapominając o natłuszczaniu każdej warstwy. Pod koniec wszystkie płaty ciasta mocno łączę , polewam masłem i nakłuwam drewnianym patyczkiem.
Pasgualina_wnetrze.jpg
7.Piekę 75 minut w temp 180 stopni na brązowo-złoty kolor.
Torta_pasqualina_2.jpg
Ps.Przepis pochodzi z regionu Genuy i jest podawany w okresie świąt wielkanocnych. Jak mówi tradycja mocni grzesznicy(ce) powinni utworzyć 33 warstwy jako symbol trzydziestu trzech lat życia Chrystusa.
Ps.2 W 80 % tego przepisu spotyka się zamiast podanego tutaj szpinaku buraczaną botwinę, ale gdzie można w naszych geograficznych rejonach w marcu dostać taki rarytas?
Ps.3 Myślę że dodać także można mrożony szpinak, ale należy go bardzo mocno wycisnąć i łączna waga "suchej masy" powina być ok 800 g.

Załączniki

• Pasgualina_wnetrze.jpg
    Pasgualina_wnetrze.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 4
  • Torta_pasqualina_1.jpg
    Torta_pasqualina_1.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 5
  • Torta_pasqualina_2.jpg
    Torta_pasqualina_2.jpg
    105.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy