Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Torta pasqualina
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 959515" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px">Torta pasqualina</span></p><p>Potrawa z okolic Genuii pieczona w okresie świąt wielkiej nocy ale nie tylko.</p><p>[ATTACH=full]51203[/ATTACH]</p><p>Na ciasto:</p><p>500g mąki </p><p>2 łyżki oliwki + do smarowania</p><p>ok 1/4 l wody</p><p>sól</p><p></p><p>Na nadzienie:</p><p>1 kg szpinaku</p><p>miąsz z jednej bułki</p><p>80 g startego parmezanu</p><p>100 ml mleka</p><p>500 g Sera ricott albo podobnego</p><p>10 jajek</p><p>Sól i pieprz (po łyżeczce) , majeranek (2 łyżki)</p><p>100 g masła.</p><p></p><p>1.Wszystkie składniki na ciasto mieszam i to dosyć mocno tak by ciasto było sprężyste. Dzielę je na 12 części i tworzę z nich kulki. Kulki smaruję oliwką i przykrywam mokrą ścierką na 1 godzinę.</p><p>2.Spinak krótko blanszuję, mocno odciskam, chłodzę i siekam na drobne paski. Doprawiam solą, pieprzem i majerenkiem.</p><p>3.Miąsz bułki drobię , dodaję do mleka a następnie lekko odciskam.</p><p>4.Do ostudzonego szpinaku dodaję: bułkę, 2 jajka, starty parmezan, ricottę. Wszystko mieszam.</p><p>5.Smaruję masłem formę o średnicy 26 cm. Nstępnie każdą z 12 kulek ciasta rozwałkowuje na bardzo cienkie okrągłe płaty, starając się by najcieniej było na brzegach, a troszeczkę grubiej w środku. Smaruję jeszcze raz oliwką i przy pomocy rąk zaczynając od grubszego środka rozciągam tak by powstał okrąg, który wypełni całą tortownicę z brzegami i do tego by powstał jeszcze 1 centymetr zapasu na brzegu.</p><p>6.Pierwsze 6 płaty kładę na dno formy, obficie smarując każdy roztopionym masłem lub oliwą. Następnie dodaję masę serowo-szpinakową. Za pomocą łyżki tworzę 8 otworów, w które delikatnie dodaję jajka. Wszystko przykrywam pozostałymi 6-cioma płatami nie zapominając o natłuszczaniu każdej warstwy. Pod koniec wszystkie płaty ciasta mocno łączę , polewam masłem i nakłuwam drewnianym patyczkiem.</p><p>[ATTACH=full]51202[/ATTACH]</p><p>7.Piekę 75 minut w temp 180 stopni na brązowo-złoty kolor.</p><p>[ATTACH=full]51204[/ATTACH]</p><p>Ps.Przepis pochodzi z regionu Genuy i jest podawany w okresie świąt wielkanocnych. J<u>ak mówi tradycja mocni grzesznicy(ce) powinni utworzyć 33 warstwy jako symbol trzydziestu trzech lat życia Chrystusa.</u></p><p>Ps.2 W 80 % tego przepisu spotyka się zamiast podanego tutaj szpinaku buraczaną botwinę, ale gdzie można w naszych geograficznych rejonach w marcu dostać taki rarytas?</p><p>Ps.3 Myślę że dodać także można mrożony szpinak, ale należy go bardzo mocno wycisnąć i łączna waga &quot;suchej masy&quot; powina być ok 800 g.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 959515, member: 140"] [SIZE=18]Torta pasqualina[/SIZE] Potrawa z okolic Genuii pieczona w okresie świąt wielkiej nocy ale nie tylko. [ATTACH=full]51203[/ATTACH] Na ciasto: 500g mąki 2 łyżki oliwki + do smarowania ok 1/4 l wody sól Na nadzienie: 1 kg szpinaku miąsz z jednej bułki 80 g startego parmezanu 100 ml mleka 500 g Sera ricott albo podobnego 10 jajek Sól i pieprz (po łyżeczce) , majeranek (2 łyżki) 100 g masła. 1.Wszystkie składniki na ciasto mieszam i to dosyć mocno tak by ciasto było sprężyste. Dzielę je na 12 części i tworzę z nich kulki. Kulki smaruję oliwką i przykrywam mokrą ścierką na 1 godzinę. 2.Spinak krótko blanszuję, mocno odciskam, chłodzę i siekam na drobne paski. Doprawiam solą, pieprzem i majerenkiem. 3.Miąsz bułki drobię , dodaję do mleka a następnie lekko odciskam. 4.Do ostudzonego szpinaku dodaję: bułkę, 2 jajka, starty parmezan, ricottę. Wszystko mieszam. 5.Smaruję masłem formę o średnicy 26 cm. Nstępnie każdą z 12 kulek ciasta rozwałkowuje na bardzo cienkie okrągłe płaty, starając się by najcieniej było na brzegach, a troszeczkę grubiej w środku. Smaruję jeszcze raz oliwką i przy pomocy rąk zaczynając od grubszego środka rozciągam tak by powstał okrąg, który wypełni całą tortownicę z brzegami i do tego by powstał jeszcze 1 centymetr zapasu na brzegu. 6.Pierwsze 6 płaty kładę na dno formy, obficie smarując każdy roztopionym masłem lub oliwą. Następnie dodaję masę serowo-szpinakową. Za pomocą łyżki tworzę 8 otworów, w które delikatnie dodaję jajka. Wszystko przykrywam pozostałymi 6-cioma płatami nie zapominając o natłuszczaniu każdej warstwy. Pod koniec wszystkie płaty ciasta mocno łączę , polewam masłem i nakłuwam drewnianym patyczkiem. [ATTACH=full]51202[/ATTACH] 7.Piekę 75 minut w temp 180 stopni na brązowo-złoty kolor. [ATTACH=full]51204[/ATTACH] Ps.Przepis pochodzi z regionu Genuy i jest podawany w okresie świąt wielkanocnych. J[U]ak mówi tradycja mocni grzesznicy(ce) powinni utworzyć 33 warstwy jako symbol trzydziestu trzech lat życia Chrystusa.[/U] Ps.2 W 80 % tego przepisu spotyka się zamiast podanego tutaj szpinaku buraczaną botwinę, ale gdzie można w naszych geograficznych rejonach w marcu dostać taki rarytas? Ps.3 Myślę że dodać także można mrożony szpinak, ale należy go bardzo mocno wycisnąć i łączna waga "suchej masy" powina być ok 800 g. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Torta pasqualina
Bottom