Torta sbrisolona rodem z Mantui

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Torta sbrisolona rodem z Mantui
Zrodlo:
http://www.mangiarebene.com/accademia/dess...sbrisolona.html
250 g maki pszennej
150 g maki kukurydzianej
200 g cukru
250 g migdalow siekanych dosc grubo
200 g masla
skorka z 1 cytryny
2 zoltka
Wszystkie skladniki wrzuca sie do miski, miesza czubkami palcow i zagniata / dosc krotko /.
Piecze w formie 28 cm / 170°, 50 minut /
Ciasto nie ma konsystencji gladkiej / stad nazwa: "brise", czyli okruchy /.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A ja z Mantui pamietam wystawy pelne tych ciast, okraglego ksztaltu. Jest ich tak duzo, ze kazdy kupuje z czystej ciekawosci.