Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tortilla ziemniaczana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1616063" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Tortilla ziemniaczana</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95621[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>ziemniaki 4-5</p><p>jajka 3</p><p>Ser żółty ( cheddar,parmezan) 50 g</p><p>sól 1/4 łyżeczki</p><p>bazylia kilka listków</p><p>gałka muszkatołowa szczypta</p><p>oliwa 4 łyżki</p><p> </p><p>1.Ziemniaki obgotować 15 minut bez obierania w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Roztrzepać z jajkami , solą i gałką muszkatołową.</p><p>2. Rozgrzać oliwę na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Mocno podsmażyć ziemniaki,Wlać jajka z serem. Gdy jajka się zetną a spód lekko zarumieni, posypać listkami bazylii i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180C. Włączyć grzanie od góry i zapiekać aż tortilla się zrumieni(0k 10 minut). Jeśli nie dysponujemy odpowiednią patelnią, można tortillę odwrócić (pomagając sobie pokrywką) i dosmażyć z drugiej strony na patelni. </p><p></p><p>Ps 1 Przepis został mocno zainspirowany przez M.Gessler.</p><p>Ps 2. Kiedy wsadzamy patelnię do piekarnika należy ją owinąć folią aluminiową a sama tortilla nie powinna mocno przylegać do patelni. Proponuję jeszcze dodać dorobinę masła.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1616063, member: 140"] [SIZE=14][B]Tortilla ziemniaczana[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95621[/ATTACH] ziemniaki 4-5 jajka 3 Ser żółty ( cheddar,parmezan) 50 g sól 1/4 łyżeczki bazylia kilka listków gałka muszkatołowa szczypta oliwa 4 łyżki 1.Ziemniaki obgotować 15 minut bez obierania w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Roztrzepać z jajkami , solą i gałką muszkatołową. 2. Rozgrzać oliwę na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Mocno podsmażyć ziemniaki,Wlać jajka z serem. Gdy jajka się zetną a spód lekko zarumieni, posypać listkami bazylii i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180C. Włączyć grzanie od góry i zapiekać aż tortilla się zrumieni(0k 10 minut). Jeśli nie dysponujemy odpowiednią patelnią, można tortillę odwrócić (pomagając sobie pokrywką) i dosmażyć z drugiej strony na patelni. Ps 1 Przepis został mocno zainspirowany przez M.Gessler. Ps 2. Kiedy wsadzamy patelnię do piekarnika należy ją owinąć folią aluminiową a sama tortilla nie powinna mocno przylegać do patelni. Proponuję jeszcze dodać dorobinę masła. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Tortilla ziemniaczana
Top
Bottom