Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 687139" data-attributes="member: 7658"><p><u>Biszkopt :</u></p><p></p><p><strong>8 jaj</strong></p><p><strong>15 dag mąki</strong></p><p><strong>15 dag cukru</strong></p><p><strong>1 opak. cukru waniliowego</strong></p><p><strong>1 budyń czekoladowy</strong></p><p><strong>2 łyżki kakao</strong></p><p><strong>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)</strong></p><p><strong>szczypta soli</strong></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>1. Oddzielić białka od żółtek</strong></p><p><strong>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</strong></p><p><strong>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</strong></p><p><strong>5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </strong></p><p><strong>6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</strong></p><p><strong>7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</strong></p><p><strong>8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </strong></p><p><strong>9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24278[/ATTACH] </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24279[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Masa budyniowa :</u></p><p></p><p><strong>Dowolna masa budyniowa lub karpatkowa </strong></p><p></p><p><u>Masa cukrowa do pokrycia tortu :</u></p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=5864&mode=threaded&start=#entry5864" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864</a> </p><p></p><p><strong>z podwójnej ilości skladnikow </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>80 dag cukru pudru </strong></p><p><strong>10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) </strong></p><p><strong>4 łyżeczki żelatyny </strong></p><p><strong>70 ml wody</strong></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści. </strong></p><p><strong>Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). </strong></p><p><strong>NIE GOTOWAC!!!!</strong></p><p> <strong>Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .</strong></p><p><strong>Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . </strong></p><p> <strong>Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.</strong></p><p><strong>Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. </strong></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24280[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Dodatkowo :</u></p><p></p><p><strong>słoik wiśni w kompocie.</strong></p><p><strong>dowolny alkohol ( ja użyłam spirytusu)</strong></p><p><strong>kostka masła</strong></p><p><strong>3 łyżki cukru pudru </strong></p><p></p><p><u>Wykonanie:</u></p><p></p><p><strong>Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem.</strong></p><p><strong>Spodni biszkopt naponczowac , nałożyć część masy budyniowej ( 4 łyżki odłożyć) i ułożyć wisnie</strong></p><p><strong>połozyc drugi biszkopt, naponczować , nałożyć mase budyniową , wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem .</strong></p><p><strong>Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyzkami masy budyniowej. Powstałą masą posmarować tort , zostawić troche na ,,klej ,, do ozdób.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24281[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24282[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24288[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24283[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24284[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Do zrobienia ozdoby na boki tortu mozna użyć zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty lub użyc profesjonalnych foremek do koronek.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24285[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>zrobione ozdoby przykleic do tortu za pomocą pozostałej masy maślanej.</strong></p><p></p><p><strong>Wierzch tortu udekorować wg. uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny , alkoholu i nim udekorowałam tort.</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24286[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24287[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 687139, member: 7658"] [U]Biszkopt :[/U] [B]8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli[/B] [B] 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części[/B] [ATTACH=full]24278[/ATTACH] [ATTACH=full]24279[/ATTACH] [U]Masa budyniowa :[/U] [B]Dowolna masa budyniowa lub karpatkowa [/B] [U]Masa cukrowa do pokrycia tortu :[/U] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&pid=5864&mode=threaded&start=#entry5864"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...tart=#entry5864[/URL] [B]z podwójnej ilości skladnikow 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody[/B] [B]Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. [/B] [ATTACH=full]24280[/ATTACH] [U]Dodatkowo :[/U] [B]słoik wiśni w kompocie. dowolny alkohol ( ja użyłam spirytusu) kostka masła 3 łyżki cukru pudru [/B] [U]Wykonanie:[/U] [B]Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem. Spodni biszkopt naponczowac , nałożyć część masy budyniowej ( 4 łyżki odłożyć) i ułożyć wisnie połozyc drugi biszkopt, naponczować , nałożyć mase budyniową , wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem . Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyzkami masy budyniowej. Powstałą masą posmarować tort , zostawić troche na ,,klej ,, do ozdób.[/B] [ATTACH=full]24281[/ATTACH] [ATTACH=full]24282[/ATTACH] [B]Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.[/B] [ATTACH=full]24288[/ATTACH] [ATTACH=full]24283[/ATTACH] [B]Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby.[/B] [ATTACH=full]24284[/ATTACH] [B]Do zrobienia ozdoby na boki tortu mozna użyć zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty lub użyc profesjonalnych foremek do koronek.[/B] [ATTACH=full]24285[/ATTACH] [B]zrobione ozdoby przykleic do tortu za pomocą pozostałej masy maślanej.[/B] [B]Wierzch tortu udekorować wg. uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny , alkoholu i nim udekorowałam tort.[/B] [ATTACH=full]24286[/ATTACH] [ATTACH=full]24287[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom