Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 687616" data-attributes="member: 7658"><p><u>Biszkopt:</u></p><p></p><p>8 jaj</p><p>15 dag mąki</p><p>15 dag cukru</p><p>1 opak. cukru waniliowego</p><p>1 budyń czekoladowy</p><p>2 łyżki kakao</p><p>1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)</p><p>szczypta soli</p><p></p><p></p><p>1. Oddzielić białka od żółtek</p><p>2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę</p><p>3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy</p><p>5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką </p><p>6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać</p><p>7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.</p><p>8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><u>Masa budyniowa:</u></p><p></p><p>2 budynie śmietankowe</p><p>2 łyżki maki pszennej</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>litr mleka</p><p>cukier do smaku </p><p>pół szklanki cukru </p><p>2 kostki masła </p><p></p><p></p><p>W połowie mleka rozrobic budynie, mąki i cukier waniliowy. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Ugotować w tym budyń. </p><p></p><p>Kiedy ostygnie , masło utrzeć dodając po łyzce budyniu.</p><p></p><p></p><p></p><p><u>Krokant orzechowy:</u></p><p></p><p>5 łyżek masła lub margaryny</p><p>15 dag cukru</p><p>20 dag orzechów włoskich </p><p></p><p>na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły </p><p></p><p><u>Dodatkowo :</u></p><p></p><p>dobra czekolada mleczna</p><p>owoce do dekoracji</p><p>galaretka cytrynowa</p><p>pół litra wody </p><p>banan</p><p></p><p><u>Wykonanie: </u></p><p></p><p>Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części i ułożyc połówki odwrotnie.</p><p></p><p>biszkopty mozna ponczować wg. uznania</p><p></p><p>każdy biszkopt posmarować kremem, posypać krokantem i pokrojona w kostke czekoladą</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24328[/ATTACH] </p><p></p><p>Dodatkowo mozna ułożyc dowolne owoce</p><p></p><p>[ATTACH=full]24329[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Galaretke rozrabiamy w gorącej wodzie ( tak jak jest napisane na opakowaniu)</p><p></p><p>W tym czasie ubieramy tort owocami , kiedy galaretka zacznie tężeć , delikatnie smarujemy owoce galaretka ( za pomocą pędzelka) . Tort można również udekorować kremem. Banana skropić sokiem z cytryny i ułożyc na środku .Mozna zrobic czułki z pokrojonej w paski śliwki lub suszonych moreli. Boki można posypać kokosem lub krokantem z orzechów </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24330[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]24331[/ATTACH] </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Pomysł na tort pochodzi z Wielkiego Żarcia : <a href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=18166&offset=165" target="_blank">http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...&offset=165</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 687616, member: 7658"] [U]Biszkopt:[/U] 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. [U]Masa budyniowa:[/U] 2 budynie śmietankowe 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej litr mleka cukier do smaku pół szklanki cukru 2 kostki masła W połowie mleka rozrobic budynie, mąki i cukier waniliowy. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Ugotować w tym budyń. Kiedy ostygnie , masło utrzeć dodając po łyzce budyniu. [U]Krokant orzechowy:[/U] 5 łyżek masła lub margaryny 15 dag cukru 20 dag orzechów włoskich na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły [U]Dodatkowo :[/U] dobra czekolada mleczna owoce do dekoracji galaretka cytrynowa pół litra wody banan [U]Wykonanie: [/U] Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części i ułożyc połówki odwrotnie. biszkopty mozna ponczować wg. uznania każdy biszkopt posmarować kremem, posypać krokantem i pokrojona w kostke czekoladą [ATTACH=full]24328[/ATTACH] Dodatkowo mozna ułożyc dowolne owoce [ATTACH=full]24329[/ATTACH] Galaretke rozrabiamy w gorącej wodzie ( tak jak jest napisane na opakowaniu) W tym czasie ubieramy tort owocami , kiedy galaretka zacznie tężeć , delikatnie smarujemy owoce galaretka ( za pomocą pędzelka) . Tort można również udekorować kremem. Banana skropić sokiem z cytryny i ułożyc na środku .Mozna zrobic czułki z pokrojonej w paski śliwki lub suszonych moreli. Boki można posypać kokosem lub krokantem z orzechów [ATTACH=full]24330[/ATTACH] [ATTACH=full]24331[/ATTACH] Pomysł na tort pochodzi z Wielkiego Żarcia : [URL="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=18166&offset=165"]http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...&offset=165[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torty Dorotyxx
Top
Bottom